Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwerpse Poesje

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bezit een waardevolle collectie rond de Antwerpse Poesje, afkomstig van het voormalige Volkskundemuseum.

Antwerpen kent een lange traditie op het gebied van poppentheater. In de jaren 1820 al bezocht de jonge Hendrik Conscience regelmatig de poesjenellenkelder in de Boomgaardstraat. In Geschiedenis mijner jeugd geeft hij een lyrische beschrijving van de voorstelling die er plaatsvond over Genoveva van Brabant.

Sedert 1862 werden er ook poppenspelvertoningen gegeven in de kelder aan de Repenstraat, in het Schipperskwartier. Deze ‘Poesje van de Reep’ werd het belangrijkste Poesjetheater van Antwerpen, vooral in de periode dat Leopold (Pol) Pasmans er de leiding had. Vanaf de jaren 1930 doken in de stad verschillende nieuwe gezelschappen op, zoals de Poesje van de Sint-Niklaasplaats, Poppenschouwburg Van Campen, en de Poesje van het Sint-Andrieskwartier.

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bezit een waardevolle collectie rond de Antwerpse Poesje, afkomstig van het voormalige Volkskundemuseum. Het gaat om een zeldzame reeks handgeschreven schriftjes met toneelstukken en een reeks Archivalia. De Erfgoedbibliotheek bezit ook het manuscript en enkele typoscripten van het omvangrijke boek van Jan de Schuyter ‘De Antwerpse Poesje’, uitgegeven in 1943.

Meer weten?

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief