Overslaan en naar de inhoud gaan

Theaterteksten

Binnen de pijler Nederlandse letterkunde vormen de theaterteksten een zwaartepunt.

In onze boekenrekken staan duizenden theaterteksten, o.a. uitgegeven in reeksen als Tooneel-bibliotheek, Tooneelfonds De Noordstar, Tooneelfonds Jos. Janssens, Toneelfonds Pieter Langendijk en Vink’s tooneelbibliotheek. Deze interessante bron weerspiegelt wat er in het verleden op de Vlaamse planken werd gespeeld.

De focus van de collectie theaterteksten ligt momenteel op Nederlandstalige toneeluitgaven en op klassieke teksten in hedendaagse vertaling (soms door bekende Nederlandse of Vlaamse auteurs). 

Vroeger werden ook veel werken van auteurs uit andere taalgebieden verzameld.

De collectie oude drukken is dan weer opvallend rijk aan Noordnederlandse toneelliteratuur.

Ontdek onze collecties van:

Een greep uit de collectie

Toneelbibliotheek Joris Baers

De uitgebreide collectie Nederlandstalige toneelliteratuur van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is gestoeld op de toneelbibliotheek van Joris Baers (1888-1975).

Lode Monteyne

De Erfgoedbibliotheek bezit een persoonlijke boekencollectie van de Antwerpse schrijver en toneelcriticus Lode Monteyne.

Antwerpse Poesje

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bezit een waardevolle collectie rond de Antwerpse Poesje, afkomstig van het voormalige Volkskundemuseum.

Opendoek

Eind 2014 gingen Opendoek en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience een samenwerkingsovereenkomst aan en werden een duizendtal in onbruik geraakte theaterteksten overgedragen aan de Erfgoedbibliotheek.

De ketter, historisch drama in tien tafereelen

In 1875 schreef de stad Antwerpen een prijsvraag uit voor de 300ste verjaardag van de Nederlandse Opstand. De jury weigerde de theatertekst "De Ketter", de inzending van Joseph Domus.

Bekijk ook

Nederlandse letterkunde

Van debuut tot verzameld werk: het literaire werk van Vlaamse en Nederlandse auteurs, van vroeger tot nu, vindt u hier onder één dak.

Meld je aan voor de nieuwsbrief