Overslaan en naar de inhoud gaan

Postincunabelen

De collectie bevat ongeveer 800 postincunabelen of boeken gedrukt tussen 1 januari 1501 en 31 december 1540, de periode waarin de boekdrukkunst tot volle ontwikkeling kwam.

Tussen 1501 en 1540 ontwikkelt het gedrukte boek zich verder. Titelpagina’s en paginering raken algemeen in gebruik, en drukkers zijn vaak niet langer anoniem. Rond 1540 leggen de overheden in de meeste Europese landen regels vast over de boekdrukkunst. Vanaf dat moment is het boek ‘volwassen’.

Postincunabels die in de Nederlanden gedrukt werden, zijn beschreven in het standaardwerk van Wouter Nijhoff en Maria Elizabeth Kronenberg, Nederlandsche bibliographie van 1500 tot 1540, vaak afgekort als NK. In de publicatie worden weinig exemplaren uit de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience vermeld, maar een onvolledige concordantielijst in Excel-formaat is beschikbaar op aanvraag

Meer weten?

Uit de collectie

Nieuw in onze collectie: twee unieke Erasmusdrukken

17.04.2018 | Met de steun van het Dotatiefonds voor Boek en Letteren kocht de Erfgoedbibliotheek twee Antwerpse zestiende-eeuwse drukken aan met teksten van Erasmus.

Comoediae

19.12.2016 | Een bijzonder zeldzame editie van de Comoediae van de Romeinse auteur Publius Terentius Afer. De wetenschappelijke redactie van de tekst was in handen van Desiderius Erasmus.

Tfundament der medicinen ende chyrurgien

In dit medisch handboek pakt Petrus Sylvius uit met twee nieuwigheden: het eerste Nederlandstalige geschrift over kindergeneeskunde en een gemoderniseerde “aderlaatman” met gespierde schouders en een atletische wasbordbuik.

Meld je aan voor de nieuwsbrief