Overslaan en naar de inhoud gaan

Comoediae

Een bijzonder zeldzame editie van de Comoediae van de Romeinse auteur Publius Terentius Afer. De wetenschappelijke redactie van de tekst was in handen van Desiderius Erasmus.

19.12.2016

Het exemplaar dat het Dotatiefonds aankocht, is een uniek exemplaar van een tot nu toe onbekende uitgave.

De wetenschappelijke redactie van de tekst was in handen van Desiderius Erasmus (1466?-1536). Wellicht had Erasmus al in zijn schooltijd kennis gemaakt met de teksten van Terentius (c.190 v. Chr.-159 v. Chr.). In 1511 schreef hij nog “Welke auteur is er nuttiger om Latijn te leren spreken dan Terentius?” Erasmus zou deze jeugdliefde een heel leven met zich meedragen: zijn wetenschappelijke uitgave dateert van 1532, wanneer hij reeds een eind in de zestig is. Ze kende verschillende heruitgaven, waarvan de herontdekte editie er één is.

De nieuwe editie werd in Antwerpen gedrukt door Michiel Hillen van Hoochstraten in 1536. Deze Michiel Hillen (ca. 1476-1558) moet tot de grootste Antwerpse drukkers vóór Plantin worden gerekend. In zijn veertigjarige carrière als drukker (1506-1546) publiceerde hij meer dan 500 werken. Erasmus liet hem regelmatig zijn boeken uitgeven.

Wat dit unieke exemplaar nog interessanter maakt, is dat het eigendom is geweest van een onbekend geleerde, een zekere Bartoldus uit Münster, die het uitgebreid heeft becommentarieerd en de tekst vergeleken heeft met andere edities. Wie deze geleerde was en wat het doel was van zijn onderzoek moet nog worden onderzocht. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief