Overslaan en naar de inhoud gaan

Volksliteratuur

Onder de noemer volksliteratuur worden allerhande populaire boekjes en blaadjes uit het verleden samengebracht, zoals verhalen, courantjes, liedjes, sprookjes en moppenboeken.

In enge zin gaat het in volksliteratuur om populair proza, boeken met verhalen die eeuwenlang populair bleven. Dé eyecatchers van de collectie zijn klassieke verhalen zoals Reinaert de Vos en Uilenspiegel. Maar voor elk bekend werk is er een vergeten verhaal dat vaak net zo mooi is. 

De verhalen zijn enorm boeiend als onderzoeksobject. Ze werden telkens opnieuw uitgegeven en weerspiegelen de maatschappelijke en taalkundige veranderingen door de eeuwen heen.

Volksverhalen

Reinaert De Vos

Het verhaal van Reinaert De Vos behoort als geen ander tot de Vlaamse gemene cultuur. In de Erfgoedbibliotheek staan uitgaven uit zes verschillende eeuwen naast elkaar.

Tijl Uilenspiegel

De Erfgoedbibliotheek bezit een indrukwekkende Uilenspiegel-collectie van meer dan 530 titels. De bekendste versie van het verhaal in ons land is het meesterwerk van de Belgische Franstalige schrijver Charles De Coster.

Bekijk ook

Volkscultuur

Boeken die het dagelijks leven en de volkscultuur in beeld brengen, vindt u in overvloed in de collectie van de Erfgoedbibliotheek.

Nederlandse letterkunde

Van debuut tot verzameld werk: het literaire werk van Vlaamse en Nederlandse auteurs, van vroeger tot nu, vindt u hier onder één dak.

Oude drukken

De collectie oude drukken van de Erfgoedbibliotheek is qua omvang en inhoud één van de belangrijkste in Vlaanderen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief