Overslaan en naar de inhoud gaan

Reinaert De Vos

Het verhaal van Reinaert De Vos behoort als geen ander tot de Vlaamse gemene cultuur. In de Erfgoedbibliotheek staan uitgaven uit zes verschillende eeuwen naast elkaar.

Een van de grootste Reinaertcollecties

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bewaart een van de grootste publieke Reinaertcollecties, waarin volksboekjes een ruim aandeel hebben. De oudste zijn van de hand van Hieronymus Verdussen en dateren van rond 1700. Ook van zijn weduwe zijn exemplaren bewaard gebleven, alsook van zijn latere Antwerpse collega’s Joannes Van Soest (1755), Joannes Norbertus Vinck (na 1789), Josephus Thys (na 1818), J. H. Heyliger (ca. 1795) en H. J. Herleyn (ca. 1856).

Naast die Antwerpse volksboekjes behoren Reineke de Vos mit dem Koker (1711) en Jan Frans Willems’ Reinaert de Vos: episch fabelgedicht (1836) tot de interessantste stukken uit de collectie.

In 2011 kon de bibliotheek de Reynaerdiana van verzamelaar Wim Gielen (1935-2011) verwerven, wat haar Reinaertverzameling op een topniveau bracht.

De collectie blijft intussen aangroeien met oude Reinaertdrukken, jeugdboeken, dialectuitgaven, stripverhalen, nieuwe vertalingen en zelfs een rapversie van het verhaal.

Meer weten?

Digitaal beschikbaar

Meld je aan voor de nieuwsbrief