Overslaan en naar de inhoud gaan

Ein Schrifft an die Christen zu Antdorff

Een bijzonder zeldzaam pamflet, gericht ‘an die frommen Christen zu Antdorff’ naar aanleiding van de Beeldenstorm in Antwerpen in augustus 1566.

2013

Op 15 maart 2013 kocht het Dotatiefonds voor boek en letteren op een Brusselse veiling een bijzonder stuk dat geschonken werd aan de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Het gaat om een boekje van 80 bladzijden met de titel Ein Schrifft an die Christen zu Antdorff, waarschijnlijk gedrukt in Duitsland (Rostock?), in 1567. Het boekje is een bijzonder zeldzaam pamflet, gericht ‘an die frommen Christen zu Antdorff’ naar aanleiding van de Beeldenstorm in Antwerpen in augustus 1566. Antwerpen was destijds een internationaal centrum van protestantisme. Dit pamflet droeg bij aan de uitbouw van de lutherse kerk in Antwerpen, onder invloed van Duitse theologen.

Het scanatelier van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience digitaliseerde dit werk van kaft tot kaft. Het pamflet is daardoor online raadpleegbaar via de catalogus en Flandrica.be.

Prof. Dr. Guido Marnef (Universiteit Antwerpen), gespecialiseerd in de reformatie in Antwerpen, adviseerde om het pamflet Ein Schrifft an die Christen zu Antdorff aan te kopen. Onderzoek bevestigt dat er geen enkel ander exemplaar bekend is; er zijn wel twee exemplaren van een andere editie gevonden, één in Rostock en één in Göteborg. Prof. Dr. Guido Marnef: “Tijdens het Wonderjaar (1566-1567) manifesteerde Antwerpen zich als een internationaal centrum van protestantisme. Zowel de calvinistische als de lutherse kerk kenden in die periode een snelle expansie. Leidinggevende Duitse lutherse theologen zagen het belang van de kerk van Antwerpen in en zonden gereputeerde predikanten naar Antwerpen om er de uitbouw van de lutherse kerk mee gestalte te geven. Bovendien stonden ze steeds klaar om advies te geven in kerkelijke en theologische kwesties. Het hier aangeboden drukwerk is uiterst zeldzaam – mogelijk is het zelfs een unicum – en het werpt een interessant licht op het internationale belang van de lutherse kerk van Antwerpen in 1566-1567.”

Digitaal beschikbaar

Meld je aan voor de nieuwsbrief