Overslaan en naar de inhoud gaan

Kookboeken

Kookboeken geven een boeiende inkijk in het dagelijks leven van hun tijd. De Erfgoedbibliotheek bezit een keur aan kookboeken, van de zeventiende eeuw tot vandaag.

Het verzamelen van kookboeken is een vrij recent fenomeen. De laatste jaren is de populariteit van kookboeken en kookprogramma’s enorm toegenomen. Er is een overvloed aan nieuwe publicaties. Dit is ook te zien aan het grote aantal recente publicaties in de collectie kookboeken van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience: van ongeveer 1.275 titels dateren er meer dan een derde van na 2000.

De bibliotheek bezit enkele bijzondere oude uitgaven (Antonius Magirus) en een uniek handschrift (Brabants kookboek). Ook bijvoorbeeld uit de “Groote Oorlog” vinden we in de bibliotheek meerdere uitgaven. Ze getuigen van creativiteit en vindingrijkheid in tijden van schaarste.

Oudere kookboeken behoren ondertussen tot het culinaire erfgoed. Aanvankelijk waren het veelal handschriften, en dus erg zeldzaam. Kookboeken dienen om gebruikt te worden, soms zo intensief dat ze letterlijk uit elkaar vallen. De meeste exemplaren overleefden de tand des tijds niet. De bewaarde kookboeken zijn daarom van onschatbare waarde voor de kennis van het toenmalige dagelijkse leven.

Digitaal beschikbaar

Een greep uit de collectie

Diaeteticon

Ludovicus Nonnius, vriend en medicus van Peter Paul Rubens, schreef in 1627 met het “Diaeteticon” een van de vroegste dieetboeken.

Boter bij de vis

Hoe werd voedsel geproduceerd en verdeeld in de oorlogsjaren? ‘Boter bij de vis’ bekijkt de Groote Oorlog door een unieke lens: die van de voedsel- voorziening.

Meld je aan voor de nieuwsbrief