Overslaan en naar de inhoud gaan

Boter bij de vis

Hoe werd voedsel geproduceerd en verdeeld in de oorlogsjaren? ‘Boter bij de vis’ bekijkt de Groote Oorlog door een unieke lens: die van de voedselvoorziening. De Erfgoedbibliotheek haalde daarvoor haar oorlogskookboekjes boven.

‘Boter bij de vis’ is een verhaal dat nauwelijks verteld wordt, maar dat wél cruciaal is om het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog te begrijpen. Het gaat over de voedselsituatie bij de Belgische bevolking in de oorlogsjaren. Hoe werd eten geproduceerd? Hoe werd het verdeeld? En welke invloed heeft die periode gehad op onze agrarische geschiedenis?

Het project is een krachtenbundeling van het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) en het Interfacultair Centrum voor Agrarische Geschiedenis (ICAG, KU Leuven), waarvoor onze Erfgoedbibliotheek vijftien oorlogskookboekjes uit WOI ter beschikking stelt. Deze oorlogskookboekjes zijn rijk aan recepten die de ‘rationele keuken’ volgen. De resultaten van het onderzoek zijn onder meer te lezen op de website Boter bij de vis.

Kookboekjes uit de Erfgoedbibliotheek

Meld je aan voor de nieuwsbrief