Overslaan en naar de inhoud gaan
Het hofje der planters cover detail Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

‘MOES-tuin’ in de Erfgoedbibliotheek

Deelcollectie uitgelicht

Doe jij onderzoek naar ons agrarisch erfgoed? Als hobby of professioneel? Ook bij ons ben je daarvoor aan het juiste adres. Expert Greet Draye van het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) zet je in deze bijdrage op het goede spoor.

In het voorjaar van 2023 lanceerde het Centrum Agrarische Geschiedenis het project MOES-tuin, onder het motto “Moestuinen zijn eeuwenoud, maar ook onze toekomst”. Met het project MOES-tuin gaat CAG op zoek naar moestuinerfgoed in de breedste betekenis van het woord: objecten, foto’s, documentatie, archief, literatuur, maar ook tradities en praktijken. Hiervoor klopte het CAG onder andere aan bij de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Greet Draye (stafmedewerker Roerend Erfgoed): “Voor CAG is de Erfgoedbibliotheek altijd een van de vaste stops op zoek naar bibliothecaire bronnen, of het nu gaat om koffie, kookboeken of, zoals nu, de moestuin. We weten intussen dat jullie collectie zeer rijk is, ver teruggaat én veel aandacht heeft voor het ‘dagelijkse leven’ dat landbouw en voeding lang was, en nog steeds wel is. Dat er veel Nederlandstalige werken bij jullie zitten en dat er intussen ook veel op Google Books te vinden is, is extra handig. Sommige van de werken die jullie bezitten, zijn ook elders te vinden, zeker voor de periode vanaf de 19de eeuw. Denk bijvoorbeeld aan de bibliotheek van de Plantentuin Meise. Maar voor de oudere periode vond ik sommige moestuinhandboeken alleen bij jullie. Aan de erfgoedwaarde van die stukken valt niet te twijfelen.”

“De collectie van de Erfgoedbibliotheek is zeer rijk, gaat ver terug én heeft veel aandacht voor het ‘dagelijkse leven’ dat landbouw en voeding lang was, en nog steeds is.”

MOES-tuin is veel meer dan een registratieproject. Na het inhoudelijke vooronderzoek rolde projectmedewerker Lien Vloeberghs de publiekswerking en trajecten rond immaterieel moestuinerfgoed uit. Ze zette drie proeftuinen op: in Haspengouw, de Westhoek en Mechelen. Die proeftuinen zijn plaatsen voor experiment met moestuinbabbels over oude en nieuwe moestuingebruiken, maar ook voor een traject rond erfgoed en zorg. Check alle activiteiten hier. De website toont het verzamelde moestuinerfgoed. Je kan je er ook inschrijven op een wekelijks moestuinweetje. Tot slot is er de rondreizende expo, die je ook online kan bezoeken. Voor deze expo en voor het bronnenonderzoek dat als wetenschappelijke basis diende voor dit project, deed CAG dus ook beroep op de collectie van de Erfgoedbibliotheek. Als aanvulling op de selectie uit diverse erfgoedcollecties presenteren we op deze pagina een rist werken die Greet Draye bij ons opgediept heeft voor haar onderzoek. Deze lijst biedt een mooie eerste ingang in onze collectie als het gaat over moestuinerfgoed. Want wie weet kom jij binnenkort ook naar onze leeszaal om onderzoek te doen?

De moestuin in onze collectie

La culture potagère

La culture potagère

Het hofje der planters: voorbereiding moestuin

  • Hoveniers of tuinmans zakboekje, s.d.
  • Le jardinier amateur, Pipers, s.d. (5 ed. - Bruxelles : Imprimerie Vogels)
  • Le jardinier amateur, Pipers, s.d. (4 ed. - Anvers : De Winter-Geudens)
  • Le jardinier solitaire, ou dialogues entre un curieux, & un jardinier solitaire. Contenant la methode de faire & de cultiver un jardin fruitier & potager, 1721 (preciosum)
  • Le jardinier universel, ou: L'art de cultiver les jardins potagers, les arbres fruitiers de toute espèce, tous les oignons et plantes à fleurs, les arbres et arbrisseaux d'ornement, le chêne et les fourrages; suivi de: La botanique élémentaire, et de: La manière de cultiver la précieuse racine d'abondance, ainsi que de plus de 80 articles nouveaux, Rossignol, Commerell, Tatin, e.a., 1805
  • Maandag hofdag : het fenomeen moestuinieren en wat het met je kan doen: een unieke krant met verhalen, reportages, recepten, 2015 (luxe exemplaar)
  • Modelplan van een moestuin van 5 aren, onmisbaar voor alwie een tuin bewerkt of wil aanleggen, alsmede voor het leerkorps der lagere en middelbare scholen, Reisch, 1912

Modelplan moestuin Reisch

Dieper graven

Wil je graag dieper graven in onze collectie? Check al eens de werken en webpagina’s hieronder of zoek in onze catalogus bij ‘Geavanceerd zoeken’ op volgende onderwerpen. Opgelet: sommige (oudere) werken hebben nooit een onderwerp meegekregen. Je zoekt dus best ook nog eens op (woord uit) titel en in verschillende talen (bv. niet alleen ‘moestuin’, maar ook ‘potager’, enz.).

  • Plantenteelt
  • Didactiek van de biologie
  • Landbouw. Veeteelt. Jacht. Visserij
  • Landbouwtechniek
  • Voedingstechnologie
  • Menselijke ecologie. Sociale biologie
  • Huishouden
  • Economische en toegepaste plantkunde 

catalogus EHC onderwerp kiezen

Vergeet niet naar onder te scrollen en onze instelling aan te vinken:

catalogus ehc instelling kiezen

Heb je nog (onderzoeks)vragen?

Contacteer onze leeszaal of één van de partners van het MOES-tuin-project.

Meer lezen

Bekijk ook

Het Wonder van Kelvedon - postkaartje

De erwt: presentatie en handbibliotheek

& zadenbib aan het onthaal tot donderdag 5 oktober 2023

Kom je zaden halen in onze zadenbib en bewonder een verrassende selectie van werken uit de collectie waarin de erwt een hoofdrol speelt!

De tuinboon: presentatie

& zadenbib aan het onthaal tot zaterdag 15 oktober 2022

Zadenbib en presentatie vrij toegankelijk aan het onthaal van de leeszaal vanaf zaterdag 26 februari tot 15 oktober 2022, tijdens de openingsuren. Spring even binnen en laat je verrassen door deze kleine maar fijne selectie, met wetenschappelijke botanische werken, historische kookboeken, en meer!

500 jaar Rembert Dodoens

Rembert Dodoens werd 500 jaar geleden te Mechelen geboren. Hij was 33 jaar lang stadsarts van Mechelen. Hij had een grote interesse voor planten en bestudeerde hun geneeskrachtige werking. Dodoens werd een pionier van de botanica.

Boter bij de vis

Hoe werd voedsel geproduceerd en verdeeld in de oorlogsjaren? ‘Boter bij de vis’ bekijkt de Groote Oorlog door een unieke lens: die van de voedsel- voorziening.

Expo 'Van wafel tot koek'

Naar aanleiding van haar nieuwste boek 'Van wafel tot koek' brengt de internationaal gerenommeerde culinaire schrijfster Regula Ysewijn een mini-presentatie in de Nottebohmzaal. Een heerlijke expo met af en toe een zoete verrassing!

Kookboeken

Kookboeken geven een boeiende inkijk in het dagelijks leven van hun tijd. De Erfgoedbibliotheek bezit een keur aan kookboeken, van de zeventiende eeuw tot vandaag.

Meld je aan voor de nieuwsbrief