Overslaan en naar de inhoud gaan
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illustration_Vicia_faba0.jpg --

De tuinboon: presentatie

& zadenbib aan het onthaal tot zaterdag 15 oktober 2022

Op zaterdag 26 februari 2022 ontwaken de Antwerpse zadenbibs uit hun winterslaap. Sinds dit jaar maakt ook de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience deel uit van dat zadenbib-netwerk. Om dat te vieren serveren wij aan het onthaal van onze leeszaal (ingang Korte Nieuwstraat, aan de tramhalte) een kleine presentatie van zeer diverse werken uit onze collectie rond het centrale thema van de zadenbibs dit jaar: de tuinboon.

Je kan bij ons:

 • zaadjes ‘uitlenen’ en nieuwe zaadjes terugbrengen,
 • je verdiepen in botanische werken en inspiratie opdoen uit (historische) kookboeken.

De collectie van de Erfgoedbibliotheek is veel diverser dan je zou denken: buiten onze zwaartepunten (taal- en letterkunde, geschiedenis, cultuur, enz.) beschikken wij bijvoorbeeld over een bijzonder interessante collectie over (exacte) wetenschappen en wetenschapsgeschiedenis. In deze collectie kan natuurlijk het werk van de bekende Mechelse arts en botanicus Rembert Dodoens (1517-1585) niet ontbreken. Deze kostbare werken kunnen we jammer genoeg niet tentoonstellen, maar enkele staan gelukkig wel integraal online, zoals het Cruydt-boeck en de Almanack ende prognosticatie vanden jare Ons Heren Jesu Christi, M.D.LVIII.

Thomé, Flora von Deutschland Österreich und der Schweiz, Berlin: Bermühler, 1903, 682794

Prof. Dr. Thomé's Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz, 
Band III, Bermühler, Berlin, 1903. EHC 682794:3

Zoektip

Ben je via een zoekmachine of in databanken op zoek naar meer (historische) informatie (botanisch, culinair...) over de tuinboon? Probeer het dan zeker eens met de Latijnse naam: vicia faba. Andere historische namen: gro(o)te boon of Roomsche boon. Zoeken in andere talen loont ook: Ackerbohne (Duits), fève (Frans), broad bean (Engels), ...

   Praktisch

   • De presentatie en de zadenbib zijn vrij toegankelijk vanaf zaterdag 26 februari tot zaterdag 15 oktober 2022 tijdens de openingsuren van de leeszaal.
   • Deel je kweektips en foto’s van je tuinboonplant en -oogst op Facebook of Instagram met #antwerpsezadenbibs en tag ons @consciencebibliotheek
   • Alle info over de Antwerpse zadenbibs vind je hier!

   Deze presentatie kwam tot stand in samenwerking met het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) en de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt).

   Verder lezen

   Meld je aan voor de nieuwsbrief