Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto: Victoriano Moreno

Leeszaal

In onze leeszaal kunt u alle collectiestukken van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience raadplegen. U kunt er ook onze digitale databanken doorzoeken en reproducties laten maken. En voor wie meer in detail kennis wil maken met de bibliotheek en haar erfgoedcollecties zijn er onze introductiesessies of workshops.

De leeszaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is open voor het publiek. Word lid, reserveer een plaats op voorhand en draag tijdens je bezoek altijd een mond-neus-masker.

Bent u lid van de Erfgoedbibliotheek? Reserveer uw plaats in de leeszaal tot en met vrijdag 30/7 via het reserveringssysteem. Vanaf donderdag 29/7 kan u reserveren voor de volgende 3 weken. 

Openingstijden leeszaal

OPGELET! Zomerregeling vanaf woensdag 16/6 t/m dinsdag 14/9. De leeszaal is dan open van maandag tot vrijdag, 9u-13u en 13u30-17u.

  • MA, DI en DO van 9 tot 13 uur en van 13.30 tot 18 uur.
  • WOE van 9 tot 13 uur en van 13.30 tot 20 uur. Met een namiddagshift (13.30 tot 17 uur) en een avondshift (17 tot 20 uur). Wilt u op woensdag na 17 uur doorwerken in de leeszaal? Vergeet dan niet ook een avondshift te reserveren!
  • VR van 9 tot 13 uur en van 13.30 tot 17 uur.
  • ZA van 9 tot 13 uur.

Reserveer uw zitplaats

  • Bent u nog geen lid van onze bibliotheek? Vraag dan eerst uw GRATIS LIDMAATSCHAP aan.
  • Het aantal werkplekken om onze collectie te raadplegen is beperkt tot 18 + 3 microfilm. Daarom vragen we om uw plaats op voorhand te reserverenvia het RESERVERINGSSYSTEEM of door te telefoneren naar onze medewerkers in de leeszaal op +32 3 338 87 10.
  • Er zijn vijf computers beschikbaar om op internet te surfen. U kunt een computer telefonisch op hetzelfde nummer reserveren, of ter plekke aan de onthaalbalie.
  • We maken 8 extra studieplekken vrij in onze refter (gelijkvloers). Op deze plekken kunnen geen collectiestukken geconsulteerd worden.

U kunt een reservatie doen voor een voormiddag en/of namiddag en/of avond. Het is mogelijk om per week voor meerdere dagen te reserveren. Uw plaats wordt tijdens de gehele shift voor u vrijgehouden. U bepaalt dus zelf wanneer u langskomt.
Kunt u niet komen? Annuleer uw reservering in het systeem of geef ons een seintje via telefoon of mail. Zo kunnen we op drukke dagen een andere gebruiker gelukkig maken.

Vraag uw boeken en tijdschriften op voorhand op

Om een bezoek aan de leeszaal zo efficiënt mogelijk te organiseren vragen we om de boeken, tijdschriften of kranten die u wil raadplegen op voorhand online via de catalogus te reserveren. Ter plekke reserveren blijft mogelijk.

OPGELET! Door werken in de catalogus te reserveren, reserveert u niet automatisch een plaats in de leeszaal! U dient uw plaats in de leeszaal apart te reserveren via dit FORMULIER. Werken die u via de catalogus gereserveerd hebt, blijven twee weken beschikbaar op uw naam in de leeszaal.

Scannen en fotokopiëren

U kunt de fotokopieer- en scantoestellen niet zelf gebruiken. Wij maken scans en fotokopies voor u.

Alle coronavirus-maatregelen

Uiteraard zorgen we ervoor dat uw bezoek in alle veiligheid kan doorgaan. U kan alle maatregelen hier nalezen. De belangrijkste zijn:

  • Reserveer vooraf uw plaats via dit formulier. OPGELET: u reserveert niet automatisch een plaats in de leeszaal door een werk uit de catalogus te bestellen!
  • Draag steeds neus- en mondbedekking tijdens uw bezoek.

Digitale dienstverlening

We blijven u ook vanop afstand verder helpen. Wij scannen gratis artikels uit tijdschriften, hoofdstukken uit boeken, bijdrages uit catalogi, etc. voor u in en mailen ze door. Indien u een goed zicht heeft op welke informatie u zoekt, hoeft u niet naar de bibliotheek te komen. In de mate van het mogelijke helpen wij u ook verder bij andere informatievragen via mail.
Bent u nog geen lid van onze bibliotheek? Vraag uw gratis lidmaatschap hier aan en bezorg ons vervolgens uw (scan)vragen via mail.

Toegankelijkheid en bereikbaarheid

Plan uw bezoek aan de leeszaal

Collectie raadplegen

In onze bibliotheek wacht een uitgebreide collectie – van bijzondere boeken, over lang vergeten tijdschriften, tot uitgebreide naslagwerken. Ze worden niet uitgeleend, maar u mag ze wel in alle rust raadplegen in de leeszaal..

Catalogus

Catalogus

Ga naar onze online catalogus

Foto's, scans en kopieën

Sommige werken uit onze collectie kan u zelf scannen, kopiëren of fotograferen. Of u kan een hoogwaardige scan laten maken in ons digitaal atelier.

Online bestellen

een stap-voor-stap gids

Wilt u een van de werken uit onze collectie online bestellen om in te kijken? Ontdek stap voor stap hoe u dat precies doet.

Introducties en workshops

Via introductiebezoeken aan onze bibliotheek en workshops rond informatiegeletterdheid en mediawijsheid maakt u kennis met de Erfgoedbibliotheek, haar werking en haar collecties als bron voor onderzoek.

Bekijk ook

Boeken in de boekenrekken van de Nottebohmzaal

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bij u thuis

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is online altijd open. Herbeluister de Nottebohmlezingen, ontdek onze collectie online, of duik in de digitale bronnen.

Ontdek onze digitale publicaties

Sinds 2006 digitaliseert de Erfgoedbibliotheek publicaties uit haar collecties. Ook publicaties die origineel digitaal verschijnen worden verzameld. Vandaag telt deze digitale deelcollectie meer dan 4.500 exemplaren, die u bijna allemaal van thuis uit kan raadplegen.

Leeszaalreglementen Antwerpse musea

Verschillende Antwerpse musea hebben een publiek toegankelijke leeszaal. Om een gecombineerd bezoek gemakkelijker te maken werden de leeszaalreglementen zo veel als mogelijk op elkaar afgestemd.

Niet te missen

Slimmer zoeken op het web

Vind wat je zoekt op het internet met onze zoektips

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience presenteert handige tips om online te vinden wat je zoekt, en meer.