Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto: Victoriano Moreno

Leeszaal

In onze leeszaal kunt u alle collectiestukken van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience raadplegen. U kunt er ook onze digitale databanken doorzoeken en reproducties laten maken. En voor wie meer in detail kennis wil maken met de bibliotheek en haar erfgoedcollecties zijn er onze introductiesessies of workshops.

Bent u al lid (gratis) van de Erfgoedbibliotheek? Reserveer uw plaats in de leeszaal tot en met zaterdag 02/10. Vanaf vrijdag  01/10 kan u zich inschrijven voor de volgende drie weken.
OPGELET! De ingang van de leeszaal ligt tot en met donderdag 30 september aan het Hendrik Conscienceplein 4. 

De leeszaal is dicht op maandag 27 september wegens een teambuilding.

Openingstijden leeszaal

 • MA, DI en DO van 9 tot 13 uur en van 13.30 tot 18 uur.
 • WOE van 9 tot 13 uur en van 13.30 tot 20 uur. Met een namiddagshift (13.30 tot 17 uur) en een avondshift (17 tot 20 uur). Wilt u op woensdag na 17 uur doorwerken in de leeszaal? Vergeet dan niet een avondshift te reserveren!
 • VR van 9 tot 13 uur en van 13.30 tot 17 uur.
 • ZA van 9 tot 13 uur.

Reserveer uw zitplaats

 • Bent u nog geen lid van onze bibliotheek? Vraag dan eerst uw GRATIS LIDMAATSCHAP aan.
 • Het aantal werkplekken om onze collectie te raadplegen is beperkt tot 18 + 3 microfilm. Daarom vragen we om uw plaats op voorhand te reserverenvia het RESERVERINGSSYSTEEM of door te telefoneren naar onze medewerkers in de leeszaal op +32 3 338 87 10.
 • We voorzien 5 computers om op internet te surfen. U kunt een computer telefonisch op hetzelfde nummer reserveren, of ter plekke aan de onthaalbalie.

U kunt een reservatie doen voor een voormiddag en/of namiddag en/of avond. Het is mogelijk om per week voor meerdere dagen te reserveren. Uw plaats wordt tijdens de gehele shift voor u vrijgehouden. U bepaalt dus zelf wanneer u langskomt.
Kunt u niet komen? Annuleer uw reservering in het systeem of geef ons een seintje via telefoon of mail. Zo kunnen we op drukke dagen een andere gebruiker gelukkig maken.

Mondmaskers en andere veiligheidsmaatregelen

Om de gezondheid van zowel uzelf, de andere leeszaalgebruikers en ons personeel te garanderen is het dragen van eigen mond- en neusbedekking (stoffen masker of wegwerpmasker) verplicht.

Behalve het dragen van een (eigen) mondmasker voorzien we nog verschillende andere maatregelen die zowel voor als achter de schermen worden toegepast:

 • Afstand houden van elkaar is en blijft de norm, ook bij een bezoek aan de leeszaal. We voorzien duidelijk zichtbare signalisatie en pictogrammen om u te gidsen.
 • Handpompjes met ontsmettende handgel en andere ontsmettingsmiddelen worden op alle balies voorzien, zowel voor medewerkers als voor bezoekers.
 • Alle gebruikte tafels en stoelen in de leeszaal worden ’s ochtends en tussen de shiften grondig gereinigd en gedesinfecteerd. Hetzelfde gebeurt met de toiletten.
 • Boekmaterialen die andere lezers gebruikten worden pas na een embargo van 24 uur terug weggezet in het magazijn of in het rek in de leeszaal. Nadien kunt u ze opnieuw raadplegen.
 • De overdekte fietsenstalling kan niet worden gebruikt.
 • Blijf thuis als u zich ziek voelt. U kan uw informatievragen ook via onze digitale dienstverlening doen (zie verder).

Vraag uw boeken en tijdschriften op voorhand op

Om een bezoek aan de leeszaal zo efficiënt mogelijk te organiseren vragen we om de boeken, tijdschriften of kranten die u wil raadplegen op voorhand online via de catalogus te reserveren. Ter plekke reserveren blijft mogelijk. Ondervindt u problemen bij het bestellen van werken uit onze catalogus? We leggen het hier stap voor stap uit.

OPGELET! Door werken in de catalogus te reserveren, reserveert u niet automatisch een plaats in de leeszaal! U dient uw plaats in de leeszaal apart te reserveren via dit FORMULIER. Werken die u via de catalogus gereserveerd hebt, blijven twee weken beschikbaar op uw naam in de leeszaal.

Scannen en fotokopiëren

U kunt de fotokopieer- en scantoestellen op dit moment niet zelf gebruiken. Wij maken scans en fotokopies voor u.
Betalen kunt u cashvrij, contant geld kunnen we niet meer aanvaarden.

Digitale dienstverlening

We blijven u ook vanop afstand verder helpen. Wij scannen gratis artikels uit tijdschriften, hoofdstukken uit boeken, bijdrages uit catalogi, etc. voor u in en mailen ze door. Indien u een goed zicht heeft op welke informatie u zoekt, hoeft u niet naar de bibliotheek te komen. In de mate van het mogelijke helpen wij u ook verder bij andere informatievragen via mail of telefoon: +32 3 338 87 10.
Bent u nog geen lid van onze bibliotheek? Vraag uw gratis lidmaatschap hier aan en bezorg ons vervolgens uw (scan)vragen uitsluitend via mail.

Cashvrij betalen

In de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience betaal je cashvrij. 
We aanvaarden Bancontact, Mastercard, Maestro, VISA en V Pay. Je kan ook betalen met QR code, Discover, Diners, JCB, CUP en Visa Electron.

Toegankelijkheid en bereikbaarheid

Plan uw bezoek aan de leeszaal

Leeszaalreglement

Goede afspraken maken goede vrienden. Door gebruik te maken van onze leeszaal verklaart u zich akkoord met ons leeszaalreglement.

Collectie raadplegen

In onze bibliotheek wacht een uitgebreide collectie – van bijzondere boeken, over lang vergeten tijdschriften, tot uitgebreide naslagwerken. Ze worden niet uitgeleend, maar u mag ze wel in alle rust raadplegen in de leeszaal..

Catalogus

Catalogus

Ga naar onze online catalogus

Foto's, scans en kopieën

Sommige werken uit onze collectie kan u zelf scannen, kopiëren of fotograferen. Of u kan een hoogwaardige scan laten maken in ons digitaal atelier.

Online bestellen

een stap-voor-stap gids

Wilt u een van de werken uit onze collectie online bestellen om in te kijken? Ontdek stap voor stap hoe u dat precies doet.

Introducties en workshops

Via introductiebezoeken aan onze bibliotheek en workshops rond informatiegeletterdheid en mediawijsheid maakt u kennis met de Erfgoedbibliotheek, haar werking en haar collecties als bron voor onderzoek.

Bekijk ook

Boeken in de boekenrekken van de Nottebohmzaal

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bij u thuis

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is online altijd open. Herbeluister de Nottebohmlezingen, ontdek onze collectie online, of duik in de digitale bronnen.

Ontdek onze digitale publicaties

Sinds 2006 digitaliseert de Erfgoedbibliotheek publicaties uit haar collecties. Ook publicaties die origineel digitaal verschijnen worden verzameld. Vandaag telt deze digitale deelcollectie meer dan 4.500 exemplaren, die u bijna allemaal van thuis uit kan raadplegen.

Leeszaalreglementen Antwerpse musea

Verschillende Antwerpse musea hebben een publiek toegankelijke leeszaal. Om een gecombineerd bezoek gemakkelijker te maken werden de leeszaalreglementen zo veel als mogelijk op elkaar afgestemd.

Niet te missen

Slimmer zoeken op het web

Vind wat je zoekt op het internet met onze zoektips

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience presenteert handige tips om online te vinden wat je zoekt, en meer.