Overslaan en naar de inhoud gaan

Workshop: Cirkelhelden

3de graad basisonderwijs en 1ste jaar secundair

In deze workshop in het boekenhart van Antwerpen, de Nottebohmzaal van de Erfgoedbiblioheek, leren jonge tieners al doende over de tijdloosheid van helden en verhalen, maar ook over wat een held nu kan zijn en wat een held voor hen betekent. Interactiviteit en leesplezier zijn troef in deze workshop waarin jongeren (eerste) stappen zetten richting inzicht, verhaalanalyse, leeshonger, presentatie en eigen creatie.
Met de ‘verhaalcirkel’, een ijzersterke lestool, gaan leerlingen naderhand op zoek naar een boek in hun (school)bib om zelf te lezen, te interpreteren en te presenteren. De boekbesprekingen in je klas zullen hierna nooit meer hetzelfde zijn.

Met ‘Cirkelhelden’ zetten we ons in voor leesbevordering bij jongeren. Die is broodnodig. Recent onderzoek toont aan dat slechts de helft van alle 9- tot 13-jarigen wekelijks een boek of strip leest. In de categorie 14 tot 17 jaar daalt dat cijfer verder naar een derde. De Erfgoedbibliotheek richt zich voor het eerst op een jonger publiek: de derde graad basisonderwijs en eerste jaar secundair onderwijs. Dat doen we net omdat de leesfrequentie bij jongeren zo rond de overgang naar het secundair onderwijs dramatisch daalt.

Opzet

Van oudsher gaan veel verhalen over helden. Maar met de tijd veranderden ook de helden. In deze workshop leren jonge tieners al doende over de tijdloosheid van helden en verhalen. Ze staan ook stil bij de vraag wat een held nu kan zijn en wat een held voor hen betekent. Interactiviteit en leesplezier staan centraal in deze workshop, waarin jongeren (eerste) stappen zetten richting tekstinzicht, verhaalanalyse, leeshonger, presentatie en eigen creatie. Na een algemene introductie op wat een held kan zijn, gaan de jongeren in groepjes aan de slag met fragmenten. Die komen van vijf representatieve – want zeer diverse – heldenverhalen uit onze gigantische collectie jeugdliteratuur:

De jongeren lezen en puzzelen verhaalfragmenten in elkaar en maken zo kennis met de ingrediënten en de (cirkel)structuur van heldenverhalen. Vervolgens gaan ze, onder andere geholpen door een digitale inspiratietool, creatief aan de slag om zelf een verhaal over een eigen held te schrijven. Deze workshop werd professioneel uitgewerkt door Oetang Learning Designers. We lieten ons adviseren door de educatieve experts van de Openbare Bibliotheek Antwerpen en van Iedereen Leest (in het kader van de Jeugdboekenmaand 2022). De workshopsessies vinden natuurlijk plaats in het boekenhart van onze stad: de Nottebohmzaal. Met ‘Cirkelhelden’ leveren we aan onze jongeren het overtuigende bewijs van hoe belangrijk en plezierig lezen wel is.

Bibchallenge

Na deze workshop boordevol heldhaftige verrassingen, samenwerking en creativiteit zijn de leerlingen klaar voor hun eigen avontuur: de bibchallenge. Alleen of samen met de leerkracht duiken ze heldhaftig de openbare bibliotheek of de schoolbib in. Ze gaan zelf op zoek naar een boek dat ze lezen en waarvan ze een cirkelboekbespreking maken en/of presenteren. Dat doen ze aan de hand van een krachtige didactische tool, de 'verhalencirkel', die ze aangereikt kregen in de workshop. En zo is de cirkel rond.

Praktisch

 • De workshop is geschikt voor de derde graad basisonderwijs en het eerste jaar secundair onderwijs.
 • Deelnemers: ca. 25 per groep.
 • Duurtijd: 2 uur.
 • Wanneer: elke werkdag. Mogelijke tijdssloten: 9-11 uur, 11-13 uur, 13-15 uur. Kom een kwartiertje op voorhand!
 • Locatie: Nottebohmzaal, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen
 • Kostprijs: 100 euro, alles inclusief.
 • Gratis met de klas (max. 30 personen) met De Lijn naar onze locatie? Vraag je gratis vervoersbewijs aan via dynamoOPWEG.
 • Leerkrachten en onderwijsbegeleiders kunnen deze workshop boeken via Experience Antwerp.
 • Kom je met meerdere klassen? Contacteer ons en we bekijken samen wat mogelijk is qua parallelsessies bij ons en/of bij onze zusterinstellingen!
 • Meer info nodig? Mail naar educatie_ehc@antwerpen.be.
 • Het volledige educatieve pakket staat klaar op cirkelhelden.be om gratis in de klas te gebruiken. Benodigdheden in de klas: laptop met beamer of smartboard, 5 tablets, minimale hoeveelheid prints, knutselmateriaal.

Reservatie

Boek je workshop met gids via Experience Antwerp.

Bekijk ook

Sfeerbeeld workshop Mediascanners

Workshop: Mediascanners

3de graad secundair

Multimediaal bordspel met newsroom-vibe rond bronnen uit WO II. Jongeren trainen hun mediaskills en gaan samen op zoek naar de tijdloze mechanismen achter massacommunicatie.

Workshop: Heldenflix

4de tot 6de secundair

Terwijl ze interactief en creatief met oude verhalen aan de slag gaan, verwerven jongeren scherpe inzichten in hoe het publiek van nu wordt bespeeld.

Introductiebezoek

Alle graden en scholen

De Erfgoedbibliotheek stelt zich aan je voor: we bezoeken de historische gebouwen, duiken achter de schermen en ontdekken de collectie en hoe je ze kan gebruiken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief