Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Collectie

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is dé bibliotheek voor iedereen die meer wil weten over Antwerpen, de Nederlandse Letterkunde, de geschiedenis van de Lage Landen en algemene cultuurgeschiedenis.

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience verenigt meer dan vijf eeuwen Antwerpse en Vlaamse geschiedenis: je vindt er een unieke en volledige collectie, van zeldzame oude drukken over actuele publicaties tot populaire, hedendaagse tijdschriften. Op papier, op microfilm of digitaal. 

De collectie is het resultaat van een eeuwenlange en consistente verzamelpolitiek. Ze startte in 1481 met een schenking van 41 boeken; vandaag omvat ze meer dan 1,5 miljoen volumes, waaronder 40.000 oude drukken van vóór 1830. Alles samen goed voor 35 km gevulde boekenplanken. Door haar rijkdom en continuïteit behoort ze tot een van de topcollecties van het Vlaamse Erfgoed.

Raadpleeg de collectie

Catalogus

Catalogus

Ga naar onze online catalogus

Foto: Victoriano Moreno

Bezoek de leeszaal

In onze leeszaal kan je alle collectiestukken van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience raadplegen. Je kan er ook onze digitale databanken doorzoeken en reproducties laten maken. En voor wie meer in detail wil kennismaken met de bibliotheek en haar erfgoedcollecties, zijn er onze introductiesessies of workshops.

Collectie raadplegen

In onze bibliotheek wacht een uitgebreide collectie – van bijzondere boeken, over lang vergeten tijdschriften, tot uitgebreide naslagwerken. Ze worden niet uitgeleend, maar je mag ze wel in alle rust raadplegen in de leeszaal..

Veel geraadpleegde collecties

Lichtkrant in de leeszaal

Digitale bronnen

Raadpleeg hier de digitale bronnen van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De snelste weg naar e-tijdschriften, beeldbanken, catalogi en digitale naslagwerken.

Aanwinsten

Aanwinsten voorjaar 2024

Collectie

De voorbije maanden konden we onze collectie opnieuw verrijken met een aantal zeldzame nieuwe aanwinsten.

Aanwinsten najaar 2023

Collectie

In het najaar van 2023 groeide de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience opnieuw verder aan. We stellen graag enkele bijzondere werken aan je voor.

Aanwinsten voorjaar 2023

Collectie

De collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience groeide ook in 2023 weer aan. We stellen graag enkele bijzondere werken aan je voor.

Digitalisering

erfgoed in bits en bytes

Erfgoed in bits en bytes

De transformatie van papier naar pixel

Hoe maken we onze collectie zo toegankelijk mogelijk? Het digitaal atelier van de Erfgoedbibliotheek biedt een antwoord op de groeiende vraag naar digitale kopieën van haar collectie.

Ontdek onze digitale publicaties

Sinds 2006 digitaliseert de Erfgoedbibliotheek publicaties uit haar collecties. Ook publicaties die origineel digitaal verschijnen worden verzameld. Vandaag telt deze digitale deelcollectie meer dan 4.500 exemplaren, die u bijna allemaal van thuis uit kan raadplegen.

Bekijk onze collectie op Google Books

Onze samenwerking met Google is op kruissnelheid gekomen. Bijna 8.000 boeken uit onze collectie zijn online te bekijken op Google Books.

Bekijk ook

Aankoopsuggesties

De Erfgoedbibliotheek actualiseert, binnen haar verzamelgebieden, permanent haar collectie. Vind je dat een werk onterecht ontbreekt? Bezorg ons dan zeker jouw aankoopsuggestie.

Bruiklenen aanvragen

Een boek uitlenen om tentoon te stellen? Je leest hier hoe dat kan.

Helden in harnas

Collectiegeschiedenis

Het verhaal van de totstandkoming van onze collectie oude drukken is verhelderend voor het begrip van de totale collectie.

Kleur onze collectie

De mooiste platen voor jou om in te kleuren

Te veel stress? Kom tot rust met kleuren. We doken in onze collectie en selecteerden de mooiste stukken voor jou om in te kleuren.

Online tentoonstellingen

Tentoonstellingen belichten een specifiek aspect van de collectie. Hier vind je een overzicht van de online expo's.

Word schenker

Zonder jouw steun zou de Erfgoedbibliotheek zoals we die vandaag kennen niet bestaan. Jouw gift, schenking of legaat maakt een belangrijk verschil in onze missie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief