Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Collectie

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is dé bibliotheek voor iedereen die meer wil weten over Antwerpen, de Nederlandse Letterkunde, de geschiedenis van de Lage Landen en algemene cultuurgeschiedenis.

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience verenigt meer dan vijf eeuwen Antwerpse en Vlaamse geschiedenis: je vindt er een unieke en volledige collectie, van zeldzame oude drukken over actuele publicaties tot populaire, hedendaagse tijdschriften. Op papier, op microfilm of digitaal. 

De collectie is het resultaat van een eeuwenlange en consistente verzamelpolitiek. Ze startte in 1481 met een schenking van 41 boeken; vandaag omvat ze meer dan 1,5 miljoen volumes, waaronder 40.000 oude drukken van vóór 1830. Alles samen goed voor 35 km gevulde boekenplanken. Door haar rijkdom en continuïteit behoort ze tot een van de topcollecties van het Vlaamse Erfgoed.

Veel geraadpleegde collecties

Lichtkrant in de leeszaal

Digitale bronnen

Raadpleeg hier de digitale bronnen van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De snelste weg naar e-tijdschriften, beeldbanken, catalogi en digitale naslagwerken.

Bijzondere collectiestukken

Pronkstukken

Naast haar uitgebreide collectie boeken bezit de Erfgoedbibliotheek enkele bijzondere objecten die in de Nottebohmzaal worden tentoongesteld: bijvoorbeeld de globes van Blaeu, de Egyptische kast, de replica van de Bononiensiskaart en een Egyptische papyrus.

Aanwinsten

Aanwinsten najaar 2021

01.09.2021 |  De collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience groeit voortdurend aan. Ook de voorbije maanden hebben we heel wat boeiende publicaties verworven.

Aanwinsten voorjaar 2021

28.06.2021 | Kapitein Ricardo; Geen Wellust, maar liefde; Humoradio; inplakalbums; Bulkboek; Schone hystorie vanden wijsen Philosooph Sydrack.

Aanwinsten najaar 2020

Streuvels; Maeterlinck; Verhaeren; Faes en Michiels; Durnez; Huysmans; Het dreigende dinges.

Aankoopsuggesties

De Erfgoedbibliotheek actualiseert, binnen haar verzamelgebieden, permanent haar collectie. Vindt u dat een werk onterecht ontbreekt? Bezorg ons dan zeker uw aankoopsuggestie.

Word schenker

Zonder uw steun zou de Erfgoedbibliotheek zoals we die vandaag kennen niet bestaan. Uw gift, schenking of legaat maakt een belangrijk verschil in onze missie.

Digitalisering

erfgoed in bits en bytes

Erfgoed in bits en bytes

De transformatie van papier naar pixel

Hoe maken we onze collectie zo toegankelijk mogelijk? Het digitaal atelier van de Erfgoedbibliotheek biedt een antwoord op de groeiende vraag naar digitale kopieën van haar collectie.

Digitale publicaties van thuis uit

Vraag tijdelijke toegang voor onderzoek

30.04.2021 | Gebruikers die auteursrechtelijk beschermde publicaties uit onze digitale collecties willen raadplegen voor onderzoeks- of onderwijsdoeleinden, kunnen dit nu ook van thuis uit.

Ontdek onze digitale publicaties

Sinds 2006 digitaliseert de Erfgoedbibliotheek publicaties uit haar collecties. Ook publicaties die origineel digitaal verschijnen worden verzameld. Vandaag telt deze digitale deelcollectie meer dan 4.500 exemplaren, die u bijna allemaal van thuis uit kan raadplegen.

Bekijk onze collectie op Google Books

09.09.2021 | Onze samenwerking met Google is op kruissnelheid gekomen. Bijna 8.000 boeken uit onze collectie zijn online te bekijken op Google Books.

Blader door het handschrift ‘Bezette Stad’ van Paul van Ostaijen

Digitaal beschikbaar

17.02.2021 | De Vlaamse Gemeenschap heeft het originele manuscript van 'Bezette Stad' van Paul van Ostaijen aangekocht. Het werd gedigitaliseerd in de Erfgoedbibliotheek, zodat iedereen het virtueel kan doorbladeren en bestuderen.

U vraagt, wij digitaliseren

24.11.2020 | In de afgelopen maanden maakten we werkscans van meer dan 70.000 pagina's. Wist u dat uw scanaanvraag misschien ook anderen vooruit helpt? Inhoudelijk interessante aanvragen proberen we in de mate van het mogelijke voor iedereen beschikbaar te maken. Aarzel dus niet en geef door wat u graag digitaal wilt bekijken.

Raadpleeg de collectie

Catalogus

Catalogus

Ga naar onze online catalogus

Foto: Victoriano Moreno

Leeszaal

In onze leeszaal kan je alle collectiestukken van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience raadplegen. Je kan er ook onze digitale databanken doorzoeken en reproducties laten maken. En voor wie meer in detail kennis wil maken met de bibliotheek en haar erfgoedcollecties, zijn er onze introductiesessies of workshops.

Collectie raadplegen

In onze bibliotheek wacht een uitgebreide collectie – van bijzondere boeken, over lang vergeten tijdschriften, tot uitgebreide naslagwerken. Ze worden niet uitgeleend, maar u mag ze wel in alle rust raadplegen in de leeszaal..

Bekijk ook

Kleur onze collectie

De mooiste platen voor u om in te kleuren

Te veel stress? Kom tot rust met kleuren. We doken in onze collectie en selecteerden de mooiste stukken voor u om in te kleuren.

Online tentoonstellingen

Tentoonstellingen belichten een specifiek aspect van de collectie. Hier vindt u een overzicht van de online expo's.

hallway

Ontdek ons collectieplan 2019

18.06.2019 | Vorig jaar maakten we, voor het eerst in de geschiedenis van de bibliotheek, werk van een uitgeschreven collectieplan. Omdat we steeds nieuwe deelcollecties opnemen, kreeg het plan een update.

Helden in harnas

Collectiegeschiedenis

Het verhaal van de totstandkoming van onze collectie oude drukken is verhelderend voor het begrip van de totale collectie.

Bruiklenen aanvragen

Een boek uitlenen om tentoon te stellen? U leest hier hoe dat kan.

Meld je aan voor de nieuwsbrief