Overslaan en naar de inhoud gaan

Collectie

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience verenigt meer dan vijf eeuwen Antwerpse en Vlaamse geschiedenis: u vindt er een unieke en volledige collectie, van zeldzame oude drukken over actuele publicaties tot populaire, hedendaagse tijdschriften. Op papier, op microfilm of digitaal.

De collectie is het resultaat van een eeuwenlange en consistente verzamelpolitiek. Ze startte in 1481 met een schenking van 41 boeken; vandaag omvat ze meer dan 1,5 miljoen volumes, waaronder 40.000 oude drukken van vóór 1830. Alles samen goed voor 35 km gevulde boekenplanken. Door haar rijkdom en continuïteit behoort ze tot een van de topcollecties van het Vlaamse Erfgoed. U leest er alles over in het collectieplan van de bibliotheek.

Zwaartepunten

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is dé bibliotheek voor wie meer wil weten over de Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis van Vlaanderen.

Deelcollecties

De collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is zeer rijk, breed en verscheiden. Grasduin hier doorheen een aantal van onze deelcollecties.

Digitale bronnen

Raadpleeg hier de digitale bronnen van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De snelste weg naar e-tijdschriften, beeldbanken, catalogi en digitale naslagwerken.

Uit de collectie

De totale collectie telt vandaag meer dan 1.5 miljoen volumes – een boekenrij van Antwerpen tot Brussel. Deze rubriek belicht telkens één stuk uit onze rijke collectie.

Word schenker

Zonder uw steun zou de Erfgoedbibliotheek zoals we die vandaag kennen niet bestaan. Uw gift, schenking of legaat maakt een belangrijk verschil in onze missie.

Bruiklenen aanvragen

Een boek uitlenen om tentoon te stellen? U leest hier hoe dat kan.

Nieuwe aanwinsten

Blijft u graag op de hoogte van nieuwe werken in de Erfgoedbibliotheek? Maak uw profiel aan en laat ons weten over welke interessegebieden u updates wil krijgen.

Aankoopsuggesties

De Erfgoedbibliotheek actualiseert, binnen haar verzamelgebieden, permanent haar collectie. Vindt u dat een werk onterecht ontbreekt? Bezorg ons dan zeker uw aankoopsuggestie.

Collectie op reis

Regelmatig verlaten stukken uit de collectie tijdelijk de bibliotheek om te worden opgenomen in tentoonstellingen van andere erfgoedinstellingen in binnen- en buitenland.