Overslaan en naar de inhoud gaan

Russica

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bezit dankzij twee grote schenkingen een verzameling van ongeveer 6.000 Russische boeken of Ruslandkundige boeken.

De eerste schenking Russica kwam in 1974 uit de nalatenschap van Prof. Sergej Kosman (1903-1974), een Russische emigrant die van 1938 tot 1973 Russisch doceerde aan het Rijksuniversitair Centrum Antwerpen (RUCA). Hij is ook auteur van een aantal handboeken en van twee gepubliceerde studies over Russische schrijvers: Poesjkin en Majakovski. Door een legaat kwam zijn omvangrijke persoonlijke bibliotheek (ca. 5.000 boeken) in bezit van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

In 2005 werd de verzameling aangevuld door een schenking van Prof. Hugo Benoy (1930-2004), die eveneens Russisch doceerde aan het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken (HIVT) en voorzitter was van het Poesjkin Centrum in Antwerpen, een ontmoetingsplaats tussen Belgen en Russen.

Door beide schenkingen beschikt de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience nu over een omvangrijke Russische bibliotheek die grote diensten kan bewijzen aan studenten en docenten Russisch. Er zijn niet alleen de grote, onmisbare naslagwerken (Grote Sovjetencyclopedie, Literaire Encyclopedie, Historische Encyclopedie), maar ook academische edities van grote schrijvers (Dostojevski, Poesjkin, Lermontov...), en een beredeneerde keuze van monografieën over belangrijke historische of literaire figuren en stromingen. Ook boeken over kunst en woordenboeken zijn goed vertegenwoordigd. Met deze collectie is de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience de eigenaar van de grootste verzameling Russische boeken in Antwerpen.

Ontdek onze collecties van:

Digitaal beschikbaar

  • Jules Jottier: Ik lees Russisch: leermethode om door zelfstudie zich het Russisch schrift eigen te maken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief