Overslaan en naar de inhoud gaan

Pronkstukken

De collectie van de Erfgoedbibliotheek is zeer rijk en gevarieerd. Naast een uitgebreide collectie boeken bezit ze enkele bijzondere objecten die permanent in de Nottebohmzaal worden tentoongesteld: de 500 jaar oude globes van Blaeu, de Egyptische kast, borstbeelden, een replica van de kaart van Antwerpen van Virgilius Bononiensis en het oudste stuk uit de collectie, een Egyptische papyrus uit de 21ste dynastie.

De globes van Blaeu

Twee pronkstukken van de Nottebohmzaal zijn de hemel- en aardeglobe van Blaeu. Via onze webtentoonstelling vertellen we u alles over hun geschiedenis, hun maker, hun belang en hun restauratie.

De Egyptische kast

Centraal in de Nottebohmzaal prijkt de imposante Egyptische kast. Ze is, samen met de boeken van Karl Richard Lepsius, het bewijs van de grote belangstelling die in de 19de eeuw heerste voor het oude Egypte.

Bononiensiskaart: reproductie van Achiel Kas

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience heeft een prachtige, met de hand ingekleurde lithografie van de kaart van Virgilius Bononienis uit 1565, gemaakt door Achiel Kas rond 1900. De kaart kreeg een ereplaats in de bibliotheek, vlakbij de ingang van de Nottebohmzaal.

De Egyptische dodenpapyrus

Het oudste stuk uit de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is een Egyptische papyrus. Dit opmerkelijk stuk werelderfgoed kwam in een tijd van egyptomanie in de collectie terecht, net als de Egyptische kast.

Borstbeelden

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bewaart niet alleen een uitgebreide collectie boeken, ze bezit ook een kleine maar opvallende verzameling beeldhouwwerken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief