Overslaan en naar de inhoud gaan

De Primitieven in spiegelbeeld

24.11.2012 – 25.11.2012

Welke optische hulpmiddelen hadden de Vlaamse Primitieven om zo gedetailleerd te kunnen schilderen? Ontdek het zelf in deze interactieve tentoonstelling.

Waren de Vlaamse Primitieven goede fysicastudenten? Hoe konden ze in de 15de eeuw zo gedetailleerd schilderen? Welke optische hulpmiddelen heb je nodig om een beeld op doek te projecteren? Was dat toen al beschikbaar?

Hedendaags kunstenaar David Hockney beweert in zijn boek ‘Geheime Kennis. De herontdekking van de verloren gegane technieken van de Oude Meesters’ dat veel schilders vanaf 1430 gebruik maakten van optische hulpmiddelen. Met een holle spiegel projecteerden zij de scène op het doek, zodat ze het beeld zeer gedetailleerd vast konden leggen.

Deze controversiële stelling vormt de rode draad voor de tentoonstelling ‘De Primitieven in Spiegelbeeld’. De opstelling die Hockney suggereert, is nagebouwd. De bezoeker kan zelf verschillende spiegels en lenzen uitproberen en zo beeld op doek projecteren, om het vervolgens na te schilderen. Zowel een camera obscura als een camera lucida staan in proefopstelling ter beschikking. Oude boeken over optica en perspectieftekenen illustreren het tijdskader. Diverse aspecten en probleemstellingen komen aan bod, onder meer de licht-donker verhouding, de brandpuntsafstand van spiegels, de holle spiegel (zie ‘Het Arnolfini huwelijk’ van Jan Van Eyck op de cover) en latere wetenschappelijke toepassingen ervan, zoals de telescoop.

De tentoonstelling 'De Primitieven in Spiegelbeeld', een project van de lerarenopleiding van de Artesis Hogeschool Antwerpen, was in november 2007 voor het eerst te zien in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek. Daarna reisde ze langs enkele scholen. Deze interactieve en leerrijke tentoonstelling was voor de laatste keer te bezoeken op 24 en 25 november 2012 in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief