Overslaan en naar de inhoud gaan
'Der Scaepherders Kalengier’ (1520)

‘Der Scaepherders Kalengier’

Aanwinst | najaar 2022

Tijdens het voorbije halfjaar werd de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience weer een stukje rijker. Met steun van het Dotatiefonds voor Boek en Letteren konden we het bijzondere werk ‘Der Scaepherders Kalengier’ (1520) aankopen.

Deze schaapherderskalender werd in Antwerpen gedrukt door Adriaen van Berghen. Het is een almanak of jaarboekje met tijdrekening en astronomische gegevens in tweekleurendruk. Het werk is rijk geïllustreerd met houtsneden; de illustratie op de titelpagina is ingekleurd. Het exemplaar verkeert in uitstekende staat en is ronduit uniek. Het enige andere bekende exemplaar uit het jaar 1520 was in het bezit van de universiteitsbibliotheek van Keulen, maar is intussen vermist. Mogelijk is het vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook andere drukken van ‘Der Scaepherders Kalengier’ uit de vroege 16de eeuw zijn zeer zeldzaam.

Anders dan de titel doet vermoeden, waren schaapherderskalenders niet zozeer voor schaapherders bedoeld, maar voor een stedelijk publiek. Ze bevatten heel wat praktische adviezen gebaseerd op de ervaringen van schaapherders. Denk bijvoorbeeld aan een gezond dieet, medische zaken, het zaaien en oogsten van gewassen, de slacht. Bij rijke stedelingen waren dit soort almanakken erg gegeerd, vanwege de vele fraaie houtsneden en wijze levenslessen. De geïdealiseerde schaapherder stond immers symbool voor een lang en gezond leven.

'Der Scaepherders Kalengier’ (1520)'Der Scaepherders Kalengier’ (1520)

Meld je aan voor de nieuwsbrief