Overslaan en naar de inhoud gaan

Leestekenen

16.11.2013 – 22.12.2013

Letters vol leven: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en Joke van Leeuwen presenteren 'Leestekenen', een tentoonstelling over letters als beeld, en beelden die letters worden.

In 2010 ontving Joke van Leeuwen de Gouden Ganzenveer, ‘omwille van haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland’. Met de prijs kwam ook een uitnodiging. Joke van Leeuwen werd gastcurator in het Haagse ‘huis van het boek’, Museum Meermanno. Joke van Leeuwen vond een thema dat zowel volwassenen als jongeren kon bekoren. Met de collectie van het museum als bron, ging ze op zoek naar boeken over het alfabet en mooie initialen. LEESTEKENEN werd een tentoonstelling over de band tussen letter en beeld, tussen beeld en tekst.

Op uitnodiging van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience ging Joke van Leeuwen nu aan de slag met de collectie van de Erfgoedbibliotheek. Ze selecteerde zowel recente boeken als oude werken waarin de samenhang tussen beeld en tekst op een bijzonder mooie manier wordt geïllustreerd.

Aan de muren, originele kunstwerken, ondermeer van Wim Hofman, gebaseerd op het alfabet. Speciaal voor deze tentoonstelling ontwierp Joke van Leeuwen een beeld-ABC, een mix van recente tekeningen en oude gravures, die als affiche wordt aangeboden. Een jaar lang maakte ze foto’s van voorwerpen die, in het oog van kijker Joke van Leeuwen, letters lijken. Zoals twee hijskranen die samen de letter ‘F’ vormen. Bezoekers worden uitgenodigd hun fantasie op voorwerpen los te laten en op fotografische letterjacht te gaan, met de sociale media als inspiratiebron en canvas.

Toen Joke van Leeuwen stadsdichter was, maakte de samenwerking met ontwerper Bob Takes haar gedichten bijzonder lijfelijk in de stad aanwezig. Herinner u haar ‘kilometerlange’ gedicht op de muren van de Voetgangerstunnel. Als scenograaf van deze tentoonstelling maakt Takes ruim gebruik beeldschermen. Ter informatie maar ook ter illustratie. Zo hoort en ziet u een aantal mensen – ieder in eigen taal of dialect – het alfabet opzeggen.

Leestekenen is een tentoonstelling voor iedereen, klein en groot, die van letters, woorden, taal, beelden, boeken, foto’s, kunst, verbeelding en mooie dingen houdt. Een tentoonstelling dus, durven we het zeggen, van A tot Z.

Joke van Leeuwen is illustrator, performer en auteur van poëzie en proza voor grote en kleine mensen. In 2008-2009 was ze stadsdichter van Antwerpen, de stad die de Nederlandse al jarenlang ‘thuis’ noemt. Op 29 oktober 2013 ontving Joke van Leeuwen de prestigieuze AKO literatuurprijs voor haar boek “Feest van het begin”.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief