Overslaan en naar de inhoud gaan

L.I.R.E.

04.08.2012 – 09.09.2012

Tussen constructie en verbeelding: met L.I.R.E. - Library of Indwelled Regions and Environments - creëren Lore Rabaut en Frank Depoorter werelden die nog niet bezwaard lijken door de erfzonde.

Het zijn zuivere, witte ruimtes die de toeschouwer zelf kan inkleuren. Zij dragen een eindeloos potentieel in zich dat ons verlangen oprakelt. Het utilitarisme en de chaos van de werkelijkheid zijn weggegomd waardoor een gevoel van openheid ontstaat.

L.I.R.E. – Library of Indwelled Regions and Environments

Wat is de ruimte van het verlangen en waarheen drijft het verlangen ons?
Dit werk brengt de toeschouwer naar een ver ‘ergens’, naar een wereld die zich als een bloem, als een boek openvouwt.  Dat ‘ergens’ wordt in negen afzonderlijke ruimteboeken weergegeven. Maagdelijke witte werelden die nog niet door de mens aangetast zijn en een waaier van mogelijkheden uitvouwt. 

De stilte van deze ruimtes wordt gesacraliseerd in het boek. Lezen is een individuele belevenis die stilte en concentratie vereist. Het boek zelf presenteert zich als een vrijplaats, een schatkamer die geheime werelden opent. Die ervaring van rust en geborgenheid dringt zich niet aan ons op; lezen is nooit een verplichting. Zo toont het werk van Rabaut en Depoorter zich ook aan de toeschouwer: als een boek dat we zelf kunnen openleggen en weer dichtdoen, op het moment dat het ons zint. L.I.R.E. is daarom ook een kwetsbare sculptuur. In tegenstelling tot veel andere beeldende kunst is dit kunstwerk niet verankerd in een bepaalde ruimte, maar is het beweegbaar. Als een boek kan het doorheen diverse plaatsen reizen.

De nederigheid die het werk van Rabaut en Depoorter uitstraalt, vertaalt zich in hun verwijzing naar de kunst van de miniatuur. Hun boeken lijken soms satellietbeelden van landschappen, klein en nietig door de grote afstand van waarop ze worden waargenomen. Net door zijn kleinheid doet de miniatuur een oproep aan de verbeelding en de onbegrensde ruimte.

Het gevoel van menselijke nietigheid wordt in de hand gewerkt door het kader van de Nottebohmzaal. Temidden van een eindeloos aantal boeken en mogelijke werelden staat de menselijke beperking en fragmentering tegenover het verlangen naar volledigheid. In die zin wordt L.I.R.E. zelf een miniatuur van de bibliotheek.

Frank Depoorter en Lore Rabaut werken zowel aan een gemeenschappelijk als een individueel oeuvre. Hun gemeenschappelijk werk ontstaat uit de vraag naar hoe ruimte zich manifesteert, zowel fysiek als mentaal. Het legt de brug tussen de innerlijke, psychologische ruimte en de uiterlijk, waarneembare ruimte. Hieruit ontstaan sculpturen die dikwijls beroep doen op de kracht van de miniatuur en haar begrensde ruimte (Boek, kist, kast,... ). Dit om de openheid en eindeloosheid van de verbeeldingsruimte te accentueren.

Lore Rabaut (°1983) leeft en werkt te Gent. Ze studeerde architectuur, beeldende kunst en scenografie. Frank Depoorter (°1968) leeft en werkt te Gent. Hij studeerde vrije en toegepaste grafiek.

Meld je aan voor de nieuwsbrief