De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience heeft als missie om studenten en onderzoekers te ondersteunen in hun projecten en ontdekkingen. Verhalen zijn meer dan tekst op papier – literatuur inspireert, verbindt en daagt uit. Daarom zetten wij met trots onze deuren open voor Café Littéraire, een evenement voor (jong)volwassenen dat verhalen laat leven.
Met een programma vol boeiende gesprekken, auteurs en onverwachte ontmoetingen, biedt Café Littéraire een unieke kans om literatuur te beleven. Ontdek op 17 mei 2025 hoe woorden tot leven komen in het hart van Antwerpen.
In de Nottebohmzaal staan drie auteurs op het programma:
Loïc De Cannière // moderatie Kurt Van Eeghem
Van 14 tot 15.30 uur
Afrika wordt te vaak bekeken door een westerse bril. Maar wat als we het continent eens vanuit een ander perspectief bekijken? In Afrika: een gedroomde toekomst (Pelckmans, 2024) schetst Loïc De Cannière een hoopvol en genuanceerd beeld van een continent vol mogelijkheden, innovatie en veerkracht.
Niemand minder dan Kurt Van Eeghem, hét taalicoon van Vlaanderen, interviewt Loïc in de Nottebohmzaal. Verwacht een boeiend en diepgaand gesprek over Afrikaanse economie, maatschappelijke verandering en de kracht van lokale initiatieven.
Lies Gallez
Van 16 tot 17.30 uur
Tijdens deze interactieve talk neemt Lies Gallez je mee in haar schrijfproces, een drie jaar lange zoektocht naar het antwoord op de vraag: Hoe schrijf je een verhalenbundel?
Lies Gallez debuteerde in 2021 met haar veelgeprezen verhalenbundel Het water vangen (Querido). In hetzelfde jaar riep NRC Handelsblad haar uit tot Rijzende Ster Literatuur. In 2023 bracht ze haar poëziedebuut uit Honger, heteronormativiteit & het heelal (Querido).
Brandt er een vraag op je lippen die je altijd al eens wilde stellen? Grijp je kans! Lies Gallez is queer en here en een echte mental health ambassador.
Ellen Van Pelt // moderatie Dirk Leyman
Van 18 tot 19.30 uur
In Zwaluwstaarten onderzoekt Ellen Van Pelt de erfenis van haar overgrootvader, die tijdens de Tweede Wereldoorlog meubels maakte voor de Wehrmacht. Met een scherpe blik en grote nuance buigt ze zich over de morele grijstinten van collaboratie, de impact op volgende generaties en het stilzwijgen dat vaak blijft hangen. Waarom voelen nazaten zich schuldig aan keuzes die ze zelf niet maakten?
Tijdens dit interview door Dirk Leyman, literair journalist bij De Morgen, gaat Ellen dieper in op haar zoektocht naar inzicht en de complexiteit van historische schuld en verantwoordelijkheid.