Overslaan en naar de inhoud gaan
Pilgrim's Progrefs

“L’illustration livresque et post-livresque du Voyage du Pèlerin de John Bunyan (1678, 1684)”

Een miraeus lecture door Nathalie Collé, Université de Lorraine, IDEA

In haar lezing zal Nathalie Collé aan de hand van The Pilgrim’s Progress van John Bunyan (1628-1688), een klassieker uit de Engelse literatuur (én bestseller in zijn tijd) het nachleben van een aantal iconografische voorstellingen onder de loupe nemen. Het werk, gepubliceerd in 1678 kreeg een tweede deel in 1684 en inspireerde een groot aantal iconografische voorstellingen, waarvan de illustraties in het boek zelf in feite maar één van meerdere types uitmaken. Het iconografische corpus dat uit deze tekst is ontstaan, lag aan de basis van wat Collé een posticonografisch corpus noemt. Dat corpus bestaat niet alleen uit tweedimensionale, maar ook uit driedimensionale beelden die uit de oorspronkelijke tekst en het boek zijn voortgekomen en vervolgens letterlijk uit hun mal zijn gehaald: ansichtkaarten, glas-in-loodramen, maar ook wandtapijten en beeldhouwwerken van uiteenlopende aard, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Nathalie Collé zal een deel van de visuele en materiële geschiedenis van de tekst traceren en zo het concept van de illustratie en de relatie met de literatuur in vraag stellen.

Bio

Nathalie Collé is universitair hoofddocent Engelse studies aan de Université de Lorraine in Nancy, Frankrijk. Zij is auteur van een proefschrift over de geïllustreerde edities van John Bunyan's The Pilgrim’s Progress (1678; 1684) en is gespecialiseerd in de illustratie van klassiekers uit de zeventiende- en achttiende-eeuwse Engelse reisliteratuur. Haar onderzoeksterrein omvat boekgeschiedenis, drukkunst en materiële cultuur, lectuur en receptie, tekst-beeld relaties, adaptatie en intermedialiteit.

Haar meest recente publicaties zijn "Wayfaring Images: The Pilgrim's Pictorial Progress" in The Oxford Handbook of John Bunyan (eds. Michael Davies en W. R. Owens, Oxford University Press, 2018), de "Introduction" van The Pilgrim’s Progress. By John Bunyan. With the Watercolour Illustrations by William Blake uitgegeven door The Folio Society Ltd in 2020, en "Author-portraits of Milton, Authorship, and Canonization" in Global Milton and Visual Art (eds. Angelica Duran en Mario Murgia, Lexington Books, 2021). Onlangs voltooide ze een monografie over Literary Afterlives: Illustration, Adaptation and Intermediality en is momenteel co-editor, met Mario Muriga (Universidad National Autonoma de Mexico), van een volume over Global Bunyan and Visual Art.

Ze is medeoprichter van het internationale onderzoeksnetwerk Illustr4tio, en medeoprichter, mededirecteur en mede-redacteur van Book Practices & Textual Itineraries, een boekencollectie gewijd aan boekgeschiedenis, tekstwetenschap en illustratiestudies die sinds 2011 wordt uitgegeven door de Presses Universitaires de Nancy - Éditions Universitaires de Lorraine.

Praktisch

  • Woensdag 26 oktober 2022, 19u
  • In de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
  • Gratis toegang
  • Reserveer je plaats > 

Pilgrim's Progrefs

Miraeus Lectures

Sinds 2009 organiseert de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis, in samenwerking met de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen, boekhistorische lezingen die de boekgeschiedenis in de Nederlanden in een internationaal perspectief plaatsen. De lezingen, in het Engels, het Frans of het Nederlands, vinden plaats op woensdagavond in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, en zijn gratis toegankelijk.

Meld je aan voor de nieuwsbrief