Overslaan en naar de inhoud gaan
Open Monumentendag

Open Monumentendag 2022

Open atelier en zomerexpo

Open Monumentendag, het moment om lokaal erfgoed te ontdekken. Traditiegetrouw openen wij de historische Nottebohmzaal en bekijken we het centrale thema vanuit een eigen invalshoek. Ontdek de fragiele en poëtische boekcollages van Camiel Van Breedam in de Nottebohmzaal tijdens de Open Monumentendag. Of bezoek ons restauratieatelier dat uitzonderlijk voor publiek open is en ontdek  hoe wij een eeuwenoude collectie bewaren en ontsluiten. In de leeszaal tonen we hoe jij zelf die oude collectie mag hanteren.

Individuele bezoekers

Boekcollages van Camiel Van Breedam

Het oeuvre van beeldend kunstenaar Camiel van Breedam (1936) is ongekend veelzijdig: van reliëfs, over assemblages, collages, objecten, constructies en sculpturen  tot volledig uitgewerkte environments.

In de Nottebohmzaal exposeert Van Breedam een 40-tal boekcollages. Hij ‘recycleert’ oude boeken door ze te ontmantelen en er vervolgens een nieuwe wereld in op te bouwen. Met wegwerpmateriaal zoals vooral oude papieren en daarnaast, draadjes, rozenblaadjes, pluimen, stukjes stof en metaal, kurk, leder en hout verbeeldt hij zijn innerlijke wereld.

Het is een ode aan een van zijn belangrijkste inspiratiebronnen: de literatuur.

Camiel Van Breedam in de Nottebohmzaal Camiel Van Breedam in de Nottebohmzaal

Open atelier 'Hoe bewaar je een eeuwenoude collectie?'

We laten zien hoe wij zorg dragen voor onze collectie van 1,5 miljoen boeken. We tonen hoe we ze proper en stofvrij maken en hoe een bewaardoos op maat wordt gemaakt. In het restauratieatelier zie je hoe we schade herstellen, zoals kleine scheurtjes in het papier of een losse rug. Bovendien geven we tips om jouw eigen collectie in de best mogelijke omstandigheden te bewaren. In de leeszaal ontdek je hoe je kostbare werken kan raadplegen zonder ze te beschadigen. Je ziet hoe zowel vroeger als nu met facsimile, gedigitaliseerde werken en microfilms oorspronkelijk materiaal op een handzame manier raadpleegbaar is.

 

Behoud en beheerBehoud en beheer

© Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, foto's LUCID 

 

Praktisch

  • Zondag 11/09
  • 10u tot 18u
  • Vrij bezoek aan de historische Nottebohmzaal
  • Vrij atelier bezoek (let op: er kunnen maximaal 15 mensen tegelijk in het atelier)

Meld je aan voor de nieuwsbrief