Overslaan en naar de inhoud gaan
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Beethovenfestival

Taurus Quartet speelt integrale Strijkkwartetten van Beethoven - HERBEKIJK

In 2020 was het 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven geboren werd. Om dit te vieren voerde het Taurus Quartet tussen 15 en 18 oktober alle kwartetten (16!) van Beethoven uit in de Nottebohmzaal. Alle tickets waren uitverkocht, maar gelukkig was er ook nog de livestream, die u hieronder in alle rust kunt herbekijken.

Beethoven, één van de meest illustere componisten ooit, schreef een machtig werk bijeen. Gaande van symfonieën, pianosonates, liederen, oratoria, concerti, maar bovenal een ontzettend hoogwaardig kamermuziek repertoire. De Nottebohmzaal vormt het ideale kader om het Taurus Quartet te ontvangen. Taurus speelde deze integrale kwartetten, verdeeld over 6 concerten in 4 dagen, in het hart van Antwerpen. Alle tickets gingen de deur uit, maar gelukkig kon u, dankzij Acoustic Recording Service, alle concerten en alle inleidingen gratis en live mee volgen. U kunt deze livestreams hieronder herbekijken!

Herbekijk de livestreams

  • Donderdag 15/10

Inleiding door David Vergauwen (voor deze video klik hier)
CONCERT 1 (klik op de video hieronder)
Op.18/2 in G (25’) & Op.59/3 in C (28’) & Op.135 in F (23’)

  • Vrijdag 16/10

Inleiding door Klaas Coulembier (voor deze video klik hier)
CONCERT 2 (klik op de video hieronder)
Op.18/4 in c (24’) & Op.130+133 in Bes (50’)

  • Zaterdag 17/10

CONCERT 3 (klik op de video hieronder)
Op.59/1 in F (38’) & Op.18/6 in B (22’) & Op.127 in Es (36’)

Inleiding door Klaas Coulembier (voor deze video klik hier)
CONCERT 4 (klik op de video hieronder)
Op.18/5 in A (28’) & Op.9/2 in e (32’) & Op.132 in a (41’)

  • Zondag 18/10

CONCERT 5 (klik op de video hieronder)
Op.18/1 in F (27’) & Op.95 in f (19’) & Op.18/3 in D (25’)

Inleiding door Klaas Coulembier (voor deze video klik hier)
CONCERT 6 (klik op de video hieronder)
Op.74 in Es (31’) & Op.131 in Cis (38’)

Taurus Quartet

Na een memorabel debuut-concert maakt Taurus Quartet snel furore. Direct vanaf hun eerste concert-seizoenen heeft Taurus Quartet het voorrecht en het genoegen te kunnen debuteren in prachtige zalen en gerenommeerde festivals. Taurus Quartet wordt gesteund door De Singel en krijgt in zijn eerste jaren coaching van Antje Weithaas, Johannes Meissl en Peter Schuhmayer.

Het kwartet is inmiddels een gevestigde waarde in het Belgische muzieklandschap. Het is vaste gast op de grote podia van De Singel , Bozar, Het Concertgebouw, De Bijloke, Flagey, Festival de Wallonie, Festival de Stavelot, Festival “Voces Intimae”, het Festival van Vlaanderen, Handelsbeurs Gent, ea. Het kwartet speelt regelmatig op festivals in Frankrijk, zoals het Festival de Saintes, Schubertiade de Sceaux (FR), Oulonsol Chamber Music (FL), Amsterdam, ‘s Hertogenbosch (NL) e.a.

In 2014 treedt het kwartet op samen met de Franse acteur Gérard Dépardieu, in een memorabel concert opgenomen voor radio en televisie, in het werk ‘Harmonies du soir‘ van Ysaye voor solo-kwartet en strijkorkest olv. de Amerikaans dirigent Toby Hoffman.

Ter viering van hun vijfjarig bestaan, brengt Taurus Quartet in 2018 zijn eerste twee cds uit onder de titel ‘Horizon funèbre’ met beide kwartetten van Janacek en de twee laatste kwartetten van Schubert. De opnames ontvangen lovende kritieken van de internationale pers.

In het ‘Beethoven-jaar’ 2020 zal het kwartet onder meer verschillende integrale uitvoeringen van Beethovens strijkkwartetten spelen en zal het kwartet een ode brengen aan de 150e verjaardag van de Belgische componist Ryelandt tijdens concerten De Singel Antwerpen en Het Concertgebouw Brugge.

Meld je aan voor de nieuwsbrief