Overslaan en naar de inhoud gaan

Schrijversbibliotheken

De Erfgoedbibliotheek bezit de persoonlijke bibliotheek van sommige van onze grootste schrijvers.

De Erfgoedbibliotheek bezit enkele belangrijke schrijversbibliotheken. Vaak kwamen ze hier terecht omwille van de link met het Letterenhuis waar de archieven van de auteurs worden bewaard. Deze collecties bieden een exclusieve inkijk in de boekenwereld van een auteur en het intellectuele leven in die periode.

Als Vlaamse erfgoedbibliotheek dragen we extra zorg voor de boekencollecties van sommige van onze belangrijkste auteurs. Te weten wat bij hen op de boekenplank stond, leert ons over hun contacten, interesses en inspiratiebronnen en ondersteunt het literair-wetenschappelijk onderzoek. Een privé-bibliotheek is een levend gegeven, boeken worden toegevoegd of weggegeven. Wat in de Erfgoedbibliotheek is ontvangen en ontsloten, kan een fragment zijn van de oorspronkelijke schrijversbibliotheek. Deze collectie groeit nog steeds aan.

  Roger Avermaete

  De Antwerpse dichter en romanschrijver Roger Avermaete was een van de laatste Fransschrijvende Vlamingen.

  Collectie Willy Courteaux

  27.09.2017 | Op 25 maart 2017 overleed journalist en vertaler Willy Courteaux. Zijn bibliotheek vindt nu een onderkomen in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

  Georges Eekhoud

  De persoonlijke boekenverzameling van Georges Eekhoud is een van de belangrijkste schrijverscollecties in de Erfgoedbibliotheek.

  Maurice Gilliams

  De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bezit de omvangrijke bibliotheek van Maurice Gilliams (1900-1982). De collectie weerspiegelt de veelzijdige werkzaamheden van de bekende Antwerpse dichter, essayist en prozaschrijver.

  Hubert Lampo

  De Erfgoedbibliotheek bewaart de omvangrijke bibliotheek van de Antwerpse schrijver Hubert Lampo.

  Collectie Guido Lauwaert

  14.12.2017 | Guido Lauwaert is bekend als auteur, regisseur, organisator en columnist. We kregen de kans om een deel van zijn omvangrijke bibliotheek over te nemen.

  Bibliotheekcollectie Ivo Michiels en Christiane Faes aan de Erfgoedbibliotheek gelegateerd

  12.06.2020 | Na het overlijden van Christiane Faes kwam de privébibliotheek van het koppel Michiels-Faes naar de Erfgoedbibliotheek. Meer dan 4.000 boeken werden opgehaald in het Franse dorpje Le Barroux, waar ze lange tijd woonden.

  Unieke Streuvelscollectie

  30.11.2017 | Dankzij de Koning Boudewijnstichting krijgt een collectie van 1.339 boeken van Stijn Streuvels met onder andere alle eerste drukken een onderkomen in de Erfgoedbibliotheek.

  Hendrik Van Tichelen

  Hendrik van Tichelen (1883-1967) was niet alleen leraar, pedagoog en jeugdschrijver maar ook een groot propagandist voor degelijke kinder- en jeugdliteratuur.

  Hugo Verriest

  De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bezit de omvangrijke bibliotheek van de bekende Vlaamse priester, schrijver en redenaar Hugo Verriest (1840-1922). Hij was één van de belangrijkste exponenten van het cultuurflamingantisme.

  Meld je aan voor de nieuwsbrief