De Belgische kust ontwikkelde zich in de loop van de negentiende eeuw tot een belangrijke vakantiebestemming voor een elitair publiek uit vijf continenten. Na de Eerste Wereldoorlog werd het de vakantiebestemming bij uitstek van zowat elke Belg. Tweehonderd jaar vakantie aan zee heeft zijn sporen nagelaten in het verstedelijkte landschap van de kust. Architecten uit heel België leverden een belangrijke bijdrage aan hoe de kust evolueerde en er vandaag nog uitziet. De aanwezigheid van al deze architecten – soms met één gebouw, soms de spiegel van een architectencarrière – maakt dat de Belgische kust een boeiende staalkaart van de Belgische architectuurgeschiedenis biedt.
Bio Jeroen Cornilly
Jeroen Cornilly (°1974) is licentiaat in de kunstwetenschappen, master in de monumentenzorg en doctor in de ingenieurswetenschappen (architectuur). Hij was bijna twintig jaar verbonden aan de Dienst Erfgoed van de Provincie West-Vlaanderen. Sinds 2018 is hij archivaris in het Letterenhuis. Hij doet onderzoek naar diverse aspecten van de Belgische architectuurgeschiedenis van de negentiende en de twintigste eeuw. In 2024 publiceerde hij Het verlangen naar zee. Tweehonderd jaar vakantie aan zee en bouwen aan de kust. Momenteel werkt hij aan een boek over het bouwen in Brugge in de periode 1795-1975.
Praktisch
- Lezing, zondag 4 mei 2025 van 11 tot 12.30 uur
- Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, ingang Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen
- Standaardticket per lezing: € 8 / € 5 18- tot 25-jarigen, houders A-kaart, leden Dotatiefonds voor Boeken en Letteren / gratis voor -18 jaar, A-kaart met kansentarief en UiTpas met VT-tarief