Antwerpen is een verdeelde stad en dat is al een hele lange tijd zo. In Meesters van de straat toont Martin Schoups hoe Antwerpen in de loop van de negentiende eeuw de meest gepolariseerde stad van het land werd. Liberalen en conservatieven vlogen elkaar in de haren. De bitse schoolstrijd zette de stad onder hoogspanning. Maar ook op andere terreinen werd het hommeles. Politieagenten kregen het zwaar te verduren in de volksbuurten van de stad. Tijdens stakingen zaten stakende arbeiders ‘onderkruipers’ achterna om hen hardhandig mores te leren.
Blote vuisten, gebroken ramen, getier en gebrul: dit boek neemt je mee langs woelige Antwerpse straten en pleinen. Betogers en stakers lopen er kriskras door elkaar. Aan de hand van talloze kleine artikeltjes uit de krantencollectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience reconstrueert de auteur de sfeer van al die betogingen, stakingen en vechtpartijen in de stad.
Vanwaar die strijd, vraag dit boek zich af. In die jaren – het laatste kwart van de negentiende eeuw – was de stad letterlijk uit haar voegen gebarsten. De oude stadsmuren waren verdwenen, nieuwe stadsdelen ontwikkeld, en de bevolking was in twintig jaar tijd verdubbeld. Die stormachtige ontwikkelingen zetten traditionele ideeën over gemeenschap en identiteit op de helling. Van wie was de stad? Wie hoorde er bij de stad en wie niet? Als ingebeelde 'spiegel van de gemeenschap' vormden de Antwerpse straten het brandpunt van deze strijd.
Laat je meevoeren door een verdeelde stad onder hoogspanning.
Bio Martin Schoups
Martin Schoups (1992) is historicus. Zijn werk ligt op het kruispunt van sociale en politieke geschiedenis. Straatprotest, sociale bewegingen, politiek retoriek: de afgelopen jaren publiceerde hij over verschillende thema’s. In 2022 promoveerde hij aan de UGent met een proefschrift over straatprotest in de negentiende eeuw in Antwerpen. De handelseditie van dat proefschrift verscheen in 2024 bij Amsterdam University Press: Meesters van de straat. Samen met prof. dr. Antoon Vrints schreef hij in 2018 ook het boek De overlevenden. De Belgische oud-strijders tijdens het interbellum.
Praktisch
- Lezing, zondag 16 februari 2025 van 11 tot 12.30 uur
- Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, ingang Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen
- Standaardticket per lezing: € 8 / € 5 18- tot 25-jarigen, houders A-kaart, leden Dotatiefonds voor Boeken en Letteren / gratis voor -18 jaar, A-kaart met kansentarief en UiTpas met VT-tarief