Overslaan en naar de inhoud gaan
Borstbeeld van Plantin op polyglotbijbel in Nottebohmzaal

Miræus Lecture door Pierre Assenmaker en Valérie Leyh

Christoph Plantin, a player in a multilingual book market. A tour through the Namur collection of Plantin editions

Tijdens deze Engelstalige lezing gaan Pierre Assenmaker en Valérie Leyh dieper in op de meertaligheid en vertaling in Plantins werk als drukker en uitgever.

Individuele bezoekers:

woensdag 19 maart 2025 van 18:30 tot 21:00

In 2020 werd de al indrukwekkende collectie Plantijnse edities in de Bibliothèque Universitaire Moretus Plantin (BUMP) in Namen aanzienlijk uitgebreid met de uitzonderlijke verzameling van Philippe de Dorlodot. De 500ste verjaardag van Plantin en de toevoeging van deze nieuwe edities vormden een unieke gelegenheid om deze collectie verder te bestuderen en te presenteren in een boek dat wetenschappelijke precisie combineert met toegankelijkheid voor een breed publiek. Tijdens deze conferentie presenteren we de resultaten van dit project, met bijzondere aandacht voor meertaligheid en vertaling in Plantins werk als drukker en uitgever. We laten zien hoe de focus op vertaling inzicht biedt in verschillende aspecten van deze werken: hun materiële eigenschappen, hun functie binnen een netwerk van humanisten of in een specifieke politieke context, en in sommige gevallen zelfs de unieke geschiedenis van bepaalde exemplaren. 

Pierre Assenmaker en Valérie Leyh zijn verbonden aan de Universiteit van Namen.

Praktisch

  • Woensdag 19 maart 2025 om 18.30 uur
  • Nottebohmzaal, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, ingang via Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen
  • Voertaal: Engels
  • Gratis toegang
  • Reserveren is aanbevolen.

 

Miraeus Lectures

Sinds 2009 organiseert de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis, in samenwerking met de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen, boekhistorische lezingen die de boekgeschiedenis in de Nederlanden in een internationaal perspectief plaatsen. De lezingen, in het Engels, het Frans of het Nederlands, vinden plaats op woensdagavond in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, en zijn gratis toegankelijk.    

Meld je aan voor de nieuwsbrief