Een van de meest zichtbare en 'spectaculaire' methoden om Latijn te gebruiken en te onderwijzen in vroegmoderne middelbare scholen was de opvoering van toneelstukken in de klassieke taal zelf. Dit was zeker het geval in de Zuidelijke Nederlanden, waar na de afscheiding van de noordelijke provincies een dicht netwerk van hogescholen ontstond, geleid door religieuze ordes, die de productie van schooltoneelstukken in het Latijn sterk bevorderden, zowel voor educatieve als religieuze doeleinden.
Hoewel de grote aantallen programma's en brochures die bewaard zijn gebleven de breedte van deze populaire theatertraditie goed laten zien, blijft het moeilijk om de volledige omvang van deze voorstellingen te begrijpen zonder toegang tot de eigenlijke scripts. De toneelstukken zelf werden bijna nooit gedrukt en circuleerden meestal alleen in manuscriptvorm, waardoor er in de loop der tijd veel materiaal is kwijtgeraakt. Toch is niet alles verloren gegaan.
Deze lezing verkent de voortdurende poging om dit grotendeels over het hoofd geziene corpus van handgeschreven toneelteksten uit de Zuidelijke Nederlanden in kaart te brengen en te reconstrueren en om een beter begrip te krijgen van de manieren waarop deze teksten in het Latijn gematerialiseerd werden op het vroegmoderne toneel.
Bio Nicholas De Sutter
Nicholas De Sutter is postdoctoraal onderzoeker aan het departement Latijnse letterkunde van de KU Leuven. Hij studeerde Latijn-Engelse letterkunde en rechten aan de KU Leuven, waar hij in 2023 als FWO doctoraatsbursaal onder begeleiding van professoren Toon Van Houdt en Dirk Sacré met succes zijn proefschrift verdedigde over Neo-Latijnse poëzie in de 19de en vroeg-20ste eeuw. Zijn belangrijkste onderzoeksinteresses omvatten Neo-Latijnse poëzie (16de-20de eeuw) en Neo-Latijns drama in de vroegmoderne Nederlanden, wat het onderwerp is van zijn lopend postdoctoraal onderzoeksproject (KU Leuven Onderzoeksraad - FWO).
Praktisch
- Woensdag 16 oktober 2024 om 18.30 uur
- Nottebohmzaal, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, ingang via Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen
- Voertaal: Engels
- Gratis toegang
- Reserveren is aanbevolen.
Miraeus Lectures
Sinds 2009 organiseert de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis, in samenwerking met de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen, boekhistorische lezingen die de boekgeschiedenis in de Nederlanden in een internationaal perspectief plaatsen. De lezingen, in het Engels, het Frans of het Nederlands, vinden plaats op woensdagavond in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, en zijn gratis toegankelijk.