Overslaan en naar de inhoud gaan
Portretfoto_Mieke

Catalografie

Mieke Lietaer

Hoe vind je de juiste boeken en materialen terug in onze enorme collectie van bijna 800.000 titels? Elke uitgave is gedetailleerd beschreven in de uitgebreide catalogus. Zo vinden gebruikers op verschillende manieren wat ze zoeken. Dit kan maar als de beschrijvingen nauwkeurig en volledig zijn. Mieke Lietaer is verantwoordelijk voor de catalografie.

Onze collectie raadpleegbaar maken

Brede verzameling

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bestaat al meer dan 500 jaar. Ze is dé bewaarbibliotheek voor de Nederlandse letterkunde en de (cultuur)geschiedenis van Vlaanderen. Onze collectie is dan ook zeer breed: van proza over veiling- en tentoonstellingscatalogi, stripverhalen, dagbladen, kinderboeken tot wetenschappelijke studies. Elk type document moet volgens bepaalde regels beschreven worden, een hele uitdaging.

Gedetailleerde beschrijvingen

Een erfgoedbibliotheek is een wetenschappelijke bibliotheek. Om onze collectie raadpleegbaar te maken via catalogi, geven we voor elk stuk diepgaande beschrijvingen in. Hoe beter de metadata, hoe duidelijker bijvoorbeeld het onderscheid tussen verschillende edities van één titel. Mieke bewaakt de kwaliteit van dit proces.

Bovendien heeft het boek als object onze bijzondere aandacht. We gaan verder dan klassieke titelbeschrijvingen en noteren soms informatie over boekbanden en eventuele beschadigingen. Ook opdrachten, ex-librissen en schenkers worden opgenomen. Die gegevens zijn opzoekbaar via de herkomstmerken en collecties. Zo kijk je vanuit een heel ander perspectief naar de enorme verzameling. Je maakt daarbij kennis met namen van personen en organisaties die vaak een prominente rol hebben gespeeld in het Antwerpse culturele leven.

Ook voor andere instellingen

We zetten onze expertise in voor de museumbibliotheken van het Museum aan de Stroom, Antwerpen Kunstenstad, Museum Red Star Line, Letterenhuis, Museum Vleeshuis | Klank van de Stad en het Museum Mayer van den Bergh. De Erfgoedbibliotheek regelt voor hen de aankopen en bestellingen en beschrijft de boeken in de catalogus.

Google Books

Een deel van onze collectie wordt nu ook digitaal beschikbaar via Google Books, voor heel de wereld! Google selecteerde zo’n 80.000 titels die minstens 125 jaar oud zijn. Het digitaliseringsproject is een uitgelezen kans om de metadata van de geselecteerde boeken na te kijken en aan te passen.

Een gespecialiseerd team

Mieke geeft leiding aan een gespecialiseerd team van vijf medewerkers en enkele vrijwilligers, waaronder iemand die Esperanto kent en die helpt met het ontsluiten van enkele grote overgenomen Esperanto-bibliotheken.

Zoeken in de collectie

Anet

Om de stukken in onze collectie terug te vinden, zoekt de gebruiker in de Anet-catalogus. De online toepassing bevat meer dan 2.500.000 beschrijvingen van heel Anet: een netwerk van universitaire (UA, Universiteit en Hogescholen Limburg) en erfgoedinstellingen (Antwerpse musea, Stadsarchief, KMSKA …). We werken nauw samen met de ontwikkelaars om de software te updaten en verder te moderniseren.

Wettelijk Depot

Uitgevers zijn verplicht om elke nieuwe uitgave twee exemplaren te deponeren bij de Koninklijke Bibliotheek van België. Zo blijft een nationaal overzicht behouden van alle Belgische uitgaven Wij regelen de administratie voor alle publicaties die de stedelijke instellingen uitgeven, en blijven hen sensibiliseren opdat ze dit niet vergeten.

Contacteer de afdeling catalografie

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience staat altijd tot je dienst. Stel Mieke daarom je onderzoeksvragen rond catalografie. Haar dienst helpt je graag verder.

Mieke Lietaer

  • Werkt hier sinds 2003
  • Specialisatie: catalografie
  • Stel haar je vragen over beschrijvingen van publicaties, authority codes en collecties, of doe correctievoorstellen
  • Studeerde kunstgeschiedenis

Contact: mieke.lietaer@antwerpen.be / 0499 36 66 17

Portretfoto_Mieke

Meld je aan voor de nieuwsbrief