Overslaan en naar de inhoud gaan
B 62471, Collectie Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

De Bibliotheekgids online

Eerste 10 jaargangen digitaal raadpleegbaar

Op 4 augustus 2021 zal het exact 100 jaar geleden zijn dat het Verbond van Vlaamsche Boekbewaarders, de voorloper van de VVBAD, gesticht werd. Een paar maanden na de oprichting werd ook de eerste Belgische bibliotheekwet aangenomen. Om terug te kunnen blikken op de prille beginjaren van de vereniging digitaliseert de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience 'De Bibliotheekgids'. De eerste 10 jaargangen zijn nu al online beschikbaar.

12.01.2021

Het digitaliseringsproces begon in augustus 2020 en gebeurde volledig binnen de muren van de Erfgoedbibliotheek. In totaal nam het inventariseren, scannen en opladen naar het DAM-systeem van de stad Antwerpen zo’n vier maanden in beslag. Het gaat om 12.014 scans.

"UW GEEST HEEFT GOEDE LECTUUR EVEN NOODIG ALS UW LICHAAM GOED VOEDSEL"

“Voor deze digitalisering volgen we onze standaard workflow”, vertelt conservator Natasja Schouterden. “We scannen de banden integraal, van cover tot achterflap. De ontsluiting gebeurt op het niveau van de jaargang met de onderliggende afleveringen per jaargang. Alle afleveringen worden vervolgens ge-ocr’d, waardoor alle tekens in de afbeelding herkend worden. Hiervoor gebruiken we de ABBYY-software. Per aflevering maken we dan een doorzoekbare pdf.” Het ontsluiten en raadplegen van De Bibliotheekgids gebeurt via het digitaal platform dams.antwerpen.be.

 

Gebruikers kunnen hier de hoge-resolutieafbeeldingen raadplegen en downloaden (indien rechtenvrij), en de volledige tekst doorzoeken. Deze digitalisering is tevens een ode aan de vele auteurs die op vrijwillige basis een bijdrage leverden aan De Bibliotheekgids.

Vanaf nu kun je de eerste 10 jaargangen van De Bibliotheekgids raadplegen via het DAM-systeem. De volledige reeks van 59 jaargangen (1922-1983) zal beschikbaar zijn tegen de feestelijke editie van Informatie aan Zee in oktober 2021.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief