Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto: Ans Brys

Ontdek ons collectieplan 2018

Ben je benieuwd welke collecties je in de Erfgoedbibliotheek kan raadplegen, en welke nieuwe publicaties de bibliotheek verzamelt? Je leest er alles over in het collectieplan, dat structuur aanbrengt in de collectie van meer dan 1.500.000 volumes.

20.01.2018

 

 

De oorsprong van deze bibliotheek gaat terug tot 1481, wanneer stadsadvocaat Willem Pauwels zijn verzameling van 41 boeken aan de stad Antwerpen schenkt. Vandaag, meer dan 500 jaar later, bewaren we een collectie van 35 kilometer gevulde boekenplanken. Jaarlijks komen daar ongeveer 15.000 nieuwe publicaties bij. De laatste jaren voelden we steeds meer de nood om structuur aan te brengen in deze gigantische collectie, en om het verzamelbeleid dat we vandaag voeren te verfijnen in een collectieplan.

24 collectieprofielen

Dit plan deelt de collectie in vier grote kennisdomeinen in: Taal- en letterkunde, Boek en bibliotheek, (Cultuur)geschiedenis en Wetenschapsgeschiedenis. Daaronder identificeren we 24 collectieprofielen. Voor elk profiel staat beschreven welke publicaties we momenteel verzamelen, bijvoorbeeld via aankoop of schenking. Ook vind je een overzicht terug van de deelcollecties (herkomst- of thematische collecties) we in ons bezit hebben. Van hieruit kan je doorklikken naar de collectiebeschrijving in de catalogus.

Dit collectieplan dient als een intern kompas voor het collectiebeleid, maar is eveneens bedoeld om onze gebruikers te informeren over welke collecties en publicaties ze hier kunnen raadplegen. Het spreekt voor zich dat dit plan work in progress blijft. Nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen en evoluties zullen ons telkens terug uitdagen om gemaakte keuzes bij te sturen. Daarom volgt er jaarlijks een aangepaste versie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief