Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontdek onze deelcollecties

Met meer dan anderhalf miljoen volumes is de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience enorm groot. Bovendien is ze ook inhoudelijk zeer divers. Om door de bomen het bos te blijven zien, beschreven we in onze catalogus nu ook de verschillende deelcollecties. Zo krijg je een globaal overzicht van wat we allemaal in huis hebben en kan je onze collectie op een nieuwe en intuïtieve manier doorzoeken.

Bibliotheken beschrijven hun boeken naar goede gewoonte in een catalogus. Hoe groter de collectie, hoe moeilijker het is om een algemeen zicht te krijgen op de thema’s en profielen waarrond een bibliotheek verzamelt. Het is onmogelijk om door de vele publicaties heen de deelcollecties nog te herkennen.

Dit probleem ondervangen we door collectiebeschrijvingen te maken. Op onze vraag werd de Brocade-software uitgebreid met een nieuwe module, gebaseerd op het Cometa-model dat FARO, PACKED en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek ontwikkelden. Voor erfgoedbibliotheken is dit een nieuwe en toonaangevende manier van werken.

Elke collectiebeschrijving bevat onder meer een korte omschrijving van waar de deelcollectie over gaat, welke materiaaltypes ze bevat en waar ze vandaan komt. Uitermate handig is dat iedere beschrijving doorlinkt naar een overzicht van alle individuele publicaties die deel uitmaken van de collectie. Zo vind je bijvoorbeeld in één beweging alle boeken terug uit de schrijversbibliotheek van Hubert Lampo.

Voorlopig maakten we beschrijvingen van meer dan honderd deelcollecties. Dit zijn bijna allemaal zogenaamde herkomstcollecties: de publicaties vormen één collectie omdat ze allemaal van dezelfde schenker of verkoper afkomstig zijn. Ook een aantal publicatietypes werden gebundeld tot deelcollecties (bv. kunstenaarsboeken of incunabelen). In de toekomst zullen we deelcollecties creëren die gebaseerd zijn op een bepaald onderwerp of thema (bv. Vlaamse Beweging).

Wens je al onze deelcollecties te bekijken en doorzoeken?

  • Surf naar onze catalogus
  • Klik bovenaan op ‘collecties’
  • Selecteer 'zoeken' of 'bladeren'. Bij zoeken kan je een vrije zoekterm ingeven. Bij bladeren heb je twee keuzes: alfabetisch zoeken op herkomst (naam collectievormer) of zoeken binnen de verschillende thema’s die onze volledige collectie rijk is.

De collectiebeschrijvingen zijn uiteraard geen afgerond verhaal. Er zullen steeds nieuwe collecties worden toegevoegd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief