Overslaan en naar de inhoud gaan

Wikipedian in de Erfgoedbibliotheek

Verslag van een geslaagde stage

Bachelorstudente Ayla Buekers (Taal en Letterkunde: Engels-TFL, Universiteit Antwerpen) werkte tussen februari en april 2020 in de Erfgoedbibliotheek als 'Wikipedian in Residence'. Hier geeft ze tekst en uitleg bij haar stage die op een ietwat bruuske manier eindigde door de corona-crisis.

09.06.2020

 

Ayla Buekers 

 

Leestijd: 4 minuten | "Als Wikipedian in Residence was het mijn taak om Wikipedialemma’s (die in direct verband staan met de Erfgoedbibliotheek en haar collectie) aan te maken of aan te vullen. Aangezien Wikipedia een van de meest bekeken websites ter wereld is en daarnaast nog eens een van je eerste zoekresultaten wanneer je Google raadpleegt, is het informatie toevoegen over de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience op dat platform een grote asset. Door de aanvullingen die ik gedaan heb in Wikipedia, krijgt het publiek meer zicht op de collectie. De maatschappelijke relevantie van de Erfgoedbibliotheek wordt meer zichtbaar, wat drempelverlagend werkt. Mensen weten wat de Erfgoedbibliotheek bewaart, en dat ze de collectie gratis kunnen consulteren." 

Snelcursus

"Mijn taak was om van alle collecties die geschonken zijn aan de Erfgoedbibliotheek, de schenkers op te zoeken op Wikipedia. Als hun lemma reeds bestond, was het simpelweg een link toevoegen met informatie omtrent de plaats (= Erfgoedbibliotheek) waar de collectie zich nu bevindt. Hiervoor moest ik op voorhand een snelcursus volgen die via Wikipedia beschikbaar is. Op een eenvoudige wijze wordt uitgelegd hoe je informatie moet toevoegen en opmaken om een volmaakte Wikipedia-pagina te verkrijgen. Die cursus was handig bij het maken van mijn eerste pagina’s, om zeker te zijn dat ik alles juist deed. Indien er geen lemma bestond, kon ik niet simpelweg een pagina over de persoon aanmaken met als enige informatie dat hun collectie van werken zich bevond in de Erfgoedbibliotheek. Dat zou bestempeld kunnen worden als reclame en is verboden. Dus moest ik telkens over de persoon in kwestie een volwaardige pagina aanmaken met reeds bestaande bronnen en voldoende informatie."

Een veearts genaamd Hasse

"Bij sommige personen ging het aanmaken van een pagina zeer gemakkelijk, een aantal waren vlot te vinden in een, of zelfs meerdere, encyclopedie(en) die de info gaven die ik nodig had om een volwaardig lemma aan te maken. Edward Amter was mijn eerste pagina. Informatie over zijn leven en werk was makkelijk te vinden. Bij anderen was het vaak lastiger een bron te vinden. Werken van of over de persoon opvragen uit de Erfgoedbibliotheek zelf was vaak een grote hulp. Een voorbeeld hiervan was Antoinette Buckinx-Luykx. Uren heb ik eerst online en in encyclopedieën gezocht naar informatie, zonder succes. Echter, wanneer ik alle werken over haar in de Erfgoedbibliotheek had opgevraagd, zat er een tijdschrift tussen waarvan een episode volledig aan haar gewijd was, wat dan de perfecte bron bleek te zijn. Zo zijn er meerdere gevallen geweest. De grootste verrassing was voor mij een veearts genaamd George Hasse. Veel van de schenkers waren schrijvers of geleerden. Bij Hasse stond in een korte beschrijving die ik online vond, dat hij veearts was. Na het doorzoeken van de werken die ik kon raadplegen in de Erfgoedbibliotheek, bleek hij ook een van de pioniers in archeologie te zijn geweest. Daardoor werd een lemma waarvan ik dacht dat het niet kon worden gemaakt - over een veearts - toch een van de langste die ik heb geschreven, alleen focuste het zich dan op zijn hobby als archeoloog in Antwerpen, die ook van belang was voor verschillende Antwerpse musea zoals het MAS."

 

Adriaen Coenen, Dat eerste boock van menich derleij walvischen ende ander selseme groote wonderlijke visschen, 1584

Problemen en walvissen

"Soms botste ik op problemen. Als er echt niets te vinden was over de persoon kon ik niets aanmaken of maar een kort lemma opstellen. Mijn grootste stressblok was uiteindelijk toch de auteur Paul Collet, schrijvend onder het pseudoniem Maxim Kröjer. Deze pagina had in het begin weinig informatie over de persoon zelf en bevatte vooral een opsomming van zijn werken. Het lemma werd door een andere gebruiker genomineerd voor verwijdering. Na lang strijden door informatie toe te voegen uit elke bron die ik kon vinden mocht de pagina toch blijven. Toen ik al meer vertrouwd was met Wikipedia heb ik nog infoboxen en afbeeldingen toegevoegd."

"Het lemma waar ik het meest trots op ben, is het Walvisboek van Adriaen Coenen. Dit vond ik een van de interessantste lemma’s om aan te maken en ik heb er veel mee bijgeleerd. Daarnaast heb ik mij hier echt kunnen bezighouden met de opmaak en het verrijken met afbeeldingen, naast alle informatie die beschikbaar was."

 

"In het algemeen was dit een zeer leerrijke ervaring. Elke dag kwam ik in contact met een schenking, een persoon, een topstuk dat de Erfgoedbibliotheek definieert. Tijdens een rondleiding zijn we door alle magazijnen geleid en zo kom je pas te weten hoe groot de collectie is. Dankzij mijn stage ben ik in contact gekomen met een heel klein deeltje hiervan en heb ik veel bijgeleerd over de culturele en historische waarde en informatie die de Erfgoedbibliotheek te bieden heeft. Met het aanvullen en aanmaken van mijn Wikipediapagina’s hoop ik dat anderen nu net zoveel kunnen bijleren als ik."

 

  • Heb je ook interesse in een stage bij de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience? Mail ons!

Meld je aan voor de nieuwsbrief