Programma
9.30 uur – 11 uur
Ad Meskens: “De betekenis van de Antwerpse wiskundige Michiel Coignet”
Michiel Coignet is een nu, helaas, wat vergeten zestiende-eeuwse Antwerpse wiskundige.
Hij is een typische “wiskundige” van die tijd: tegelijkertijd wiskundige, natuurkundige, astronoom, ingenieur, instrumentenbouwer … Hij werd de hofwiskundige van de aartshertogen Albrecht en Isabella. Hij publiceerde verschillende werken, zoals “De Zeevaert”, waarin hij alle wiskundige technieken en instrumenten uitlegt om te navigeren.
Aan de hand van de collectie van de Erfgoedbibliotheek zal Ad Meskens een deel van het werk van Coignet belichten, waaronder ook de voorganger van het rekenliniaal.
Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan het voor leerlingen begrijpbaar maken van oude astronomische instrumenten door gebruik te maken van de 3D versie van GeoGebra.
11 uur – 11.30 uur
Steven Van Impe: “Geleid bezoek aan de Erfgoedbibliotheek”
Steven Van Impe is conservator oude drukken & handschriften van de Erfgoedbibliotheek en zal in de leeszaal een unieke inkijk en een woordje uitleg geven bij een paar boeken uit de collectie. Van Simon Stevin hebben we onder andere de Castramentatio en de Sterctebou door spilsluysen. Van Michiel Coignet kan de conservator een handschrift over de proportionaalpasser en een aantal wiskundeleerboeken tonen.
11.30 uur – 13 uur
Henk Hietbrink: “Vestingbouw rond 1600”
In 1572 krijgt Antwerpen een moderne vesting om de stad in bedwang te houden. Het is een vijfhoekig werk met bastions volgens het Italiaanse systeem. Kort daarna, in 1594, verschijnt van Simon Stevin het boek “Sterctenbouwing”. Daarin beklemtoont hij de voordelen van de regelmatige zeshoek als grondplan voor een vesting met zes bolwerken. Uniek is dat Simon Stevin de afmetingen nauwgezet beschrijft. In de lezing rekenen we daar aan om te onderzoeken waarom zijn ontwerp in de opstandige noordelijke Nederlanden geen navolging vond.
De auteurs van die tijd verwachten van hun lezers enige wiskundige kennis, bijvoorbeeld, werken met goniometrie, een tabellenboek, de sinusregel en soms zelfs de tangensregel. In de lezing maak je kennis met verschillende rekenschema’s en ontdek je het verschil in militaire uitgangspunten.
Deelnemers krijgen een opdrachtenboekje mee voor hun leerlingen met concrete wiskundige opdrachten over vestingbouw rond 1600.
Praktisch
- Zaterdag 9 november 2024 van 9.30 tot 13 uur
- Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, ingang via Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen
- Deelname is gratis.
- Inschrijven is verplicht.
