Overslaan en naar de inhoud gaan
Portret Regula Ysewijn in de Nottebohmzaal Foto Jeroen Hanselaer

Expo 'Van wafel tot koek'

Voor de kerstdagen tonen we in de prestigieuze Nottebohmzaal de expo 'Van wafel tot koek'. De expo vertelt het verhaal van het historisch onderzoek van Regula Ysewijn in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience voor haar gelijknamige boek, over de bakcultuur in de Lage Landen.

Bakken toont het hart van een eetcultuur. In haar nieuwste boek Van wafel tot koek deelt Regula Ysewijn de recepten en geschiedenis van feestelijk gebak uit de Lage Landen. Er zijn wafels en winterbroden voor de twaalf dagen van Kerstmis, pannenkoeken voor Lichtmis en Carnaval, krakelingen voor de vastentijd, vlaai en gefrituurde bollen voor Kerstmis en alle kruidige lekkernijen die ons meteen aan Sinterklaas en Sint-Maarten doen denken. 

U krijgt de unieke kans om kostbare eeuwenoude handschriften van nabij te bekijken, waaronder het 17de-eeuwse Brabants kookboek en tal van andere kostbare werken. Deze boeken werden nooit eerder tentoongesteld voor het grote publiek. Buiten bijzondere kookboeken zijn er onder andere ook oude wafelijzers en speculaasplanken te zien die mee het verhaal vertellen van onze culinaire geschiedenis.

Ten slotte zal ook de stad Antwerpen en haar belang in deze geschiedenis niet vergeten worden!

Meld je aan voor de nieuwsbrief