Overslaan en naar de inhoud gaan

Miraeus Lecture door Renaud Adam

Censorship and Biblioclasm in the Low Countries (15th-16th centuries)

Tijdens deze Miraeus Lecture vertelt Renaud Adam over censuur en biblioclasme in de Lage Landen tijdens de 15e en 16e eeuw.

Met deze lezing wil Renaud Adam het probleem van de boekcensuur in de 15de en 16de eeuw in de voormalige Nederlanden aan de orde stellen, vanaf het verschijnen van de boekdrukkunst tot het bewind van Filips II. Deze periode werd gekenmerkt door de komst van de Reformatie, die ernstige gevolgen had voor de boekenmarkt. Deze mededeling is niet alleen een gelegenheid om de evolutie van de wetgeving over ketterij te bestuderen, maar ook om de enscenering van de repressie in het boekenecosysteem te bekijken. De effectiviteit en impact van deze maatregelen op de overdracht van teksten tot op heden zal ook worden gepresenteerd.

 

Praktisch

  • Woensdag 27 maart om 18.30 uur
  • Nottebohmzaal, ingang via Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen
  • Engelstalige lezing
  • Gratis toegang
  • Dit is een herneming van de eerder geannuleerde lezing. Tickethouders behouden hun plaats.

 

Miraeus Lectures 

Sinds 2009 organiseert de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis, in samenwerking met de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen, boekhistorische lezingen die de boekgeschiedenis in de Nederlanden in een internationaal perspectief plaatsen. De lezingen, in het Engels, Frans of Nederlands, vinden plaats op woensdagavond in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, en zijn gratis toegankelijk.  

Meld je aan voor de nieuwsbrief