Overslaan en naar de inhoud gaan

Museumnacht 2022

Eindelijk terug Museumnacht! In deze editie kan je in de Nottebohmzaal kennismaken met de poëtische boekwerken van Camiel Van Breedam. De Boomse kunstenaar is zelf ook even aanwezig. Bovendien kan je ook nog een kleine vossenpresentatie meepikken. Op het Conscienceplein vertellen we enkele schelmenstreken van Reynaert de vos. En later op de avond gooi je de dansbenen los want Cream Colored Ponies brengen foxtrot en jazz op het Conscienceplein.

Museumnacht in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Boekcollages van Camiel Van Breedam

Ontdek de fragiele en poëtische expo boekcollages van Camiel Van Breedam in de Nottebohmzaal. In de vroege vooravond geeft Camiel zelf toelichting bij de tentoonstelling.

Het oeuvre van beeldend kunstenaar Camiel van Breedam (1936) is ongekend veelzijdig: van

reliëfs, over assemblages, collages, objecten, constructies en sculpturen  tot volledig uitgewerkte environments.

In de Nottebohmzaal exposeert Van Breedam een 40-tal boekcollages. Hij ‘recycleert’ oude boeken door ze te ontmantelen en er vervolgens een nieuwe wereld in op te bouwen. Met wegwerpmateriaal zoals vooral oude papieren en daarnaast, draadjes, rozenblaadjes, pluimen, stukjes stof en metaal, kurk, leder en hout verbeeldt hij zijn innerlijke wereld.

Het is een ode aan een van zijn belangrijkste inspiratiebronnen: de literatuur.

Praktisch

 • Nottebohmzaal
 • 19.00  tot 01.00
 • De kunstenaar is vroeg op de avond zelf aanwezig
Camiel Van Breedam in de Nottebohmzaal Camiel Van Breedam in de Nottebohmzaal

Concert Cream Colored Ponies

Stilzitten is geen optie meer bij het concert van de Cream Colored Ponies. Trompet en piano die de mooiste jazzmelodieën improviseren, een strakke ritmegitaar, de bas die je de weg leidt, het junglebeatritme van de drums en drie stemmen die perfect samensmelten. Alles komt samen in een vintage swingjazzband die zoveel meer doet dan alleen swingjazz brengen van de bovenste plank! In een stijlvol vintage-cachet brengen ze swingjazz van de bovenste plank.

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing!

En dat het zal swingen dat bewijzen deze jazzcats die de mooiste melodieën brengen uit het swingrepertoire. The Cream Colored Ponies hebben een passie voor de swingmuziek uit de jaren 30 en 40! Op hun nostalgische trip door het swingtijdperk brengen ze hulde aan de crooners van weleer - bekend om hun rustige, zachte en vooral natuurlijke stemgeluid. De mooiste liedjes uit The Great American Songbook helemaal in de stijl van Louis Prima, Louis Armstrong, Nat King Cole, Dean Martin, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald en vele andere meesters uit de swingmuziek, passeren de revue.

Praktisch

 • Concert op het podium Hendrik Conscienceplein
 • 21.00, 22.00 en 23.00 uur (duur: 30 min.)
Cream Colored Ponies

De schelmenstreken van Reynaert de vos

Kom luisteren naar enkele schelmenstreken van Reynaert de vos.

Rasverteller Lieve De Meyer vertelt op het Hendrik Conscienceplein de belevenissen van de sluwe vos Reinaert die Tibeert de Kater en Bruun de Beer beet neemt.

Maar het eindigt allemaal feestelijk bij koning Nobel.

Lieve De Meyer vertelt en zingt vol overgave verhalen en liederen bij ARTO verteltheater.

Praktisch

 • Op het podium Hendrik Conscienceplein
 • Vertellingen om 19.00 en 19.30 (duur: 15 min.)
Lieve De Meyer

Praktisch 

 • Zaterdag 06 augustus 2022 van 19.00 uur tot 01.00 uur

 • Koop je ticket voor Museumnacht. First come, first served! 

 • 15 euro, toegang tot 20 musea

 • Meer info 

Meld je aan voor de nieuwsbrief