Overslaan en naar de inhoud gaan
Interieurschilderij Sodaliteit

Barokke Influencers

22.04.2023 - 10.09.2023

Vandaag is de Nottebohmzaal de magische pronkzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Maar wist je dat hier 250 jaar geleden een wonderbaarlijke kapel te vinden was? Die was erg in trek bij de Antwerpse elite, ook Rubens en Van Dyck kwamen er over de vloer. De expo brengt de mysterieuze plek weer tot leven.

 

Antwerpen in de 17de eeuw. De jezuïeten bouwen recht tegenover de Carolus Borromeuskerk een gebouw met twee rijkelijk gedecoreerde kapellen. Hier verzamelen de sodaliteiten. Dat zijn broederschappen met leden die hun geloof en hun invloedrijke positie in de maatschappij delen. Eigenlijk zijn het een soort serviceclubs waar de stedelijke elite interessante contacten legt.

Wandel zelf door de vroegere kapel

Op de eerste verdieping van het gebouw vind je vandaag de prachtige Nottebohmzaal. Recent onderzoek onthulde het uitzicht van de kapel die daar ooit te vinden was. De expo 'Barokke broederschappen in de Nottebohmzaal' nodigt je uit om er als het ware in rond te wandelen. Barokke schilderijen, prenten, boeken en documenten brengen de kapel weer tot leven. Een virtuele tour geeft inzicht in de opbouw van de kapel. Ook de leden van de sodaliteiten leer je beter kennen.

"Ons onderzoek bracht heel wat zaken aan het licht. Maar er blijven nog best wat vragen onbeantwoord", vertelt curator Steven Van Impe. "We hopen dat de expo helpt om nieuwe puzzelstukken te vinden. Misschien kunnen we onontdekte schilderijen traceren. De ontdekking van de kapel stopt niet bij deze expo."

De tentoonstelling 'Barokke broederschappen in de Nottebohmzaal' is een deel van het stadsfestival Barokke Influencers. Met expo’s, concerten en andere evenementen toont het stadsfestival aan hoe inspirerend de barok is en blijft.

De tentoonstelling 'Barokke broederschappen in de Nottebohmzaal' maakt binnen het programma deel uit van een drieluik 'Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen' met expo’s in de Carolus Borromeuskerk en in het Snijders&Rockoxhuis. Je kan ze alle drie of afzonderlijk bezoeken. 

Herbekijk de webinar

Webinar Barokke Influencers

Door Steven Van Impe en Marijke Drijbooms

Conservator Steven Van Impe gaf op 7 februari een online lezing over de 17de-eeuwse invulling van de Nottebohmzaal. Hij vertelde over de vroegere barokke kapel met schilderijen van onder andere Rubens en Van Dyck.

Met dank aan

Logo Ackermans & Van Haaren
Logo Delen Private Bank

Meld je aan voor de nieuwsbrief