Overslaan en naar de inhoud gaan

Poëzie

De Erfgoedbibliotheek bezit een uitgebreide poëziecollectie : van oude rederijkerspoëzie, liedbladen en gelegenheidsdrukwerk tot hedendaagse dichtbundels en poëzietijdschriften.

De Erfgoedbibliotheek beschikt over een groot aantal oude poëzieuitgaven van de zestiende tot de achttiende eeuw, met onder meer werk van Joost van den Vondel, Anna Bijns en de Antwerpse stadsdichter-avant-la-lettre J.A.F. Pauwels. Er is ook een verrassende verzameling  gelegenheidspoëzie van meestal anonieme dichters, die op huwelijken en begrafenissen werden voorgedragen.

Werd vroeger ook poëzie van dichters uit andere taalgebieden verzameld, zowel in de originele taal als in vertaling, dan ligt de klemtoon vandaag op het werk van de Nederlandstalige dichters, de Franstalige Vlaamse dichters en op klassieke poëzie in Nederlandse vertaling. Ook neolatijnse poëzie uit de Nederlanden is goed vertegenwoordigd.

Van de bundels van Vlaamse dichters worden ook de vertalingen verzameld, o.a. dankzij de deponeringen van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Een belangrijk onderdeel van het verzameldomein Poëzie betreft de Nederlandstalige poëzietijdschriften.

Ontdek onze collecties:

Een greep uit de collectie

Liedbladen

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bewaart een omvangrijke collectie liedbladen uit de periode 1600-1930.

Alfons Thijs

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bezit een mooie verzameling gelegenheidsdrukwerk uit de collectie van wijlen Prof. dr. Alfons Thijs.

Collectie Guido Lauwaert

14.12.2017 | Guido Lauwaert is bekend als auteur, regisseur, organisator en columnist. We kregen de kans om een deel van zijn omvangrijke bibliotheek over te nemen.

Bekijk ook

Zoektips #14: Poëzie

Het web is een grote bloemlezing

Een mogelijke wandeltocht door het onmetelijke poëzielandschap online, ter lering en vermaak.

Nederlandse letterkunde

Van debuut tot verzameld werk: het literaire werk van Vlaamse en Nederlandse auteurs, van vroeger tot nu, vindt u hier onder één dak.

Meld je aan voor de nieuwsbrief