Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto: LUCID

In opstand!

Nottebohmlezing door Pieter Serrien

Dit najaar geven we het woord aan auteurs en onderzoekers die op basis van de rijke collectie van de Erfgoedbibliotheek nieuw werk hebben gepubliceerd. Historicus Pieter Serrien zocht en vond in onze collectie getuigenissen, prenten en andere bronnen over de 16de-eeuwse geuzen. 

De geuzen kennen we allemaal uit de geschiedenislessen en de lokale geschiedenis. Maar wie waren deze mannen en vrouwen? In zijn recentste boek  In opstand! vertelt historicus Pieter Serrien het verhaal van deze zestiende-eeuwse opstandelingen aan de hand van toenmalige getuigenissen, prenten en andere bronnen. In een verrassende vertelling met originele muziek, bijzondere lokale anekdotes en rake analyses komt deze vergeten geschiedenis wel erg dichtbij. Serrien neemt de toeschouwer mee naar een tijd van beeldenstormen, Spaanse furie en klimaatverandering, die ook hier in deze streek heel wat teweegbracht.  

 

Pieter Serrien (°1985) is historicus en auteur van acht boeken waarin getuigenissen van beide wereldoorlogen centraal staan. Een jaar geleden verscheen met In opstand! zijn eerste boek over een heel andere periode. Op basis van dagboeken, brieven en andere zestiende-eeuwse getuigenissen schreef hij de geschiedenis van de geuzenopstand.  

 

Praktisch 

  • Zondag 15 oktober van 11 uur tot 12.30 uur
  • Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, ingang Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen 
  • Standaardticket per lezing: € 5 / € 2,5 leden Dotatiefonds voor Boeken en Letteren 

Meld je aan voor de nieuwsbrief