Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanwinsten voorjaar 2021

Collectie

01.06.2021 | De collecties van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience groeien voortdurend aan. Ook de voorbije maanden hebben we heel wat boeiende publicaties kunnen verwerven.

We mochten opnieuw een aantal gulle schenkers op ons pad ontmoeten, die de collectie van de Erfgoedbibliotheek konden verrijken met heel boeiend materiaal. Zo kwam de veelzijdige boekencollectie van Tuur Van Wallendael terecht op onze rekken. Van Wallendael (Borgerhout, 29 september 1938 – Antwerpen, 18 november 2009) was jarenlang Wetstraatjournalist voor de BRT. In 1989 maakte hij de overstap naar de politiek. Als socialistisch politicus was hij actief - in het Vlaams Parlement, de Senaat en de stad Antwerpen (als ombudsman, gemeenteraadslid en schepen). (Een omvangrijk deel van) zijn collectie werd ons geschonken door zijn echtgenote, Linda Deprez. De collectie-Van Wallendael bevat Nederlandse en wereldliteratuur, kunstboeken en werken over de Antwerpse, Belgische en Europese geschiedenis in het Nederlands, het Engels en het Frans. Elk boek uit de collectie bevat een ex libris (een gestempelde uil) en is door Van Wallendael gesigneerd. Veel boeken bevatten aan Tuur (en vaak ook aan zijn echtgenote Linda) gerichte opdrachten.

 

Ook het fonds van de Antwerpse uitgeverij Pandora vond een nieuw onderkomen in de Erfgoedbibliotheek. Deze uitgeverij, in 1990 opgericht door André Bollen (Antwerpen, 1936), publiceerde de voorbije decennia een bijzonder fonds uit met de focus op Antwerpen en veel aandacht voor kunstuitgaven, gaande van monografieën tot tentoonstellings- en oeuvrecatalogi. De publicaties van Pandora handelen over de stad Antwerpen, haar typische wijken en bezienswaardigheden (de haven, Zurenborg, het Schoonselhof, de Zoo…) en haar geschiedenis (o.a. de postbedeling, Red Star Line). Daarnaast bracht ze uitgaven uit over (vooral Antwerpse) kunstenaars onder wie Henry van de Velde, Alfred Ost, Floris en Oscar Jespers, Henri van Straten en Paul Joostens.

Oprichter Bollen, die Pandora in 2009 overliet aan zijn medewerker, de jurist en bedrijfseconoom Christophe Valkeniers (Antwerpen, 1984), bezorgde de Erfgoedbibliotheek een exemplaar van elk uitgegeven boek, in alle beschikbare edities (Nederlands- en Franstalige versies, soft- en hardcovers, enzovoort). In totaal gaat het om 460 publicaties. Al die publicaties maken deel uit van de collectie-Pandora. Het archief werd overgemaakt aan het Letterenhuis.

Daarnaast verwelkomden we met veel enthousiasme een hele reeks uitgaven van het legendarische Antwerpse Toneelfonds Janssens, een naam als een klok in het Vlaamse amateurtheater. Deze Antwerpse toneeluitgever en -boekhandel publiceerde vanaf 1876 ontelbare toneeluitgaven en groeide uit tot de belangrijkste toneeluitgever in de Nederlanden. Eind 2020 viel het doek over het familiebedrijf en werd de zaak overgedragen aan P. Stoop en zijn team. Voormalig zaakvoerder Jessica Janssens schonk de Erfgoedbibliotheek een exemplaar van alle uitgaven die nog ontbraken in onze collectie. Zo konden we onze bestaande theatercollectie, die al erg uitgebreid was, maximaal vervolledigen.

 

De reeks bevat werk van lokale Vlaamse auteurs, met titels als Ruwe liefde van Reimond Stijns en Gestampte petaters mee ajuin: klucht in drie bedrijven over broedermin en zusterliefde van de Gentse komiek Romain Deconinck, maar ook toneelteksten van grote namen als Cyriel Buysse (Het gezin van Paemel), Hugo Claus (Phaedra) en Walter Van den Broeck (Groenten uit Balen). Daarnaast zijn ook wereldberoemde theaterteksten, zoals Romeo en Julia, Ibsens Peer Gynt en Edward Albees Wie is er bang van Virginia Woolf, vertegenwoordigd. Een ware goudmijn voor zowel toneelgezelschappen op zoek naar inspiratie als theaterwetenschappers!

 

We kochten ook heel wat bijzondere werken aan, waarvan we er hier enkele voor het voetlicht halen. Zo verwierven we een schitterende ets van Jan Cox, die gevat is in een litho van Pierre Alechinsky en vergezeld is van een gedicht van Hugo Claus, dat begint met de verzen ‘Genoeg gebedeld / genoeg gekwaakt’. Alechinsky en Claus maakten dit werk in 1997 ter nagedachtenis van hun overleden vriend.

Ook heel mooi is Un Mâle (1881) van de Brusselse naturalistische auteur Camille Lemonnier (1844-1913), die geïllustreerd is door de Waalse schilder/graveur Roméo Dumoulin (1883-1944) en in een fraaie boekband is gevat. Un Mâle veroorzaakte een schandaal in katholieke en conservatieve kringen vanwege de pornografische inslag.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief