Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: Ans Brys

Groot deel van onze collectie binnenkort op Google Books

Digitaliseringsproject

De stad Antwerpen en Google gaan samenwerken om een zeer groot deel van de collecties van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Museum Plantin-Moretus online raadpleegbaar te maken.

13.03.2020

Samenwerking met Google

In september 2020 start Google met het digitaliseren van onze collecties. Ze zullen alles digitaliseren dat zich in het publiek domein bevindt (publicaties ouder dan 140 jaar), met uitzondering van alles dat het al in andere bibliotheken digitaliseerde. Stad Antwerpen is de derde partner waarmee Google samenwerkt in de Lage Landen. De Gentse Universiteitsbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek Nederland gingen ons voor.

 

Wereldwijd digitaliseerde Google ook al collecties uit onder andere de universiteitsbibliotheken van Stanford, Harvard en Oxford. Het is dan ook opmerkelijk dat er nog tienduizenden boeken uit onze collecties aan Google Books toegevoegd kunnen worden.

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

 

De collectie van de Erfgoedbibliotheek telt in totaal ongeveer 1,5 miljoen volumes, en wordt dagelijks in de leeszaal geraadpleegd door tal van wetenschappers, studenten en liefhebbers. Dat Google ongeveer 85.000 werken digitaliseert zal de vindbaarheid van onze collectie vergroten en het gebruik ervan stimuleren. Letterlijk de hele wereld krijgt toegang. Van die 85.000 geselecteerde boeken in de Erfgoedbibliotheek werden er iets minder dan de helft in het buitenland gedrukt, met vele duizenden boeken uit Frankrijk, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het illustreert niet alleen de nationale, maar ook de internationale dimensie van de collectie.

Museum Plantin-Moretus

Uit de collectie van het Museum Plantin-Moretus zijn ongeveer 32.000 werken geselecteerd voor digitalisering, waarvan er 10.000 overlappen met de selectie in de Erfgoedbibliotheek.

 

De oude bibliotheek van Museum Plantin-Moretus bevat niet alleen de meest volledige collectie van Plantin- en Moretusdrukken ter wereld, maar ook tal van zeldzame oude Europese drukken en is dan ook van onschatbare waarde voor wetenschappelijk onderzoek. De digitalisering zal dit onderzoek een enorme boost geven, ook al omdat de ingescande boeken full-text doorzoekbaar worden gemaakt. Onderzoekers kunnen ze gemakkelijk, snel en gericht doorzoeken.

Antwerpen Boekenstad

Antwerpen is altijd een echte boekenstad geweest. Al van in de zestiende eeuw waren hier zeer veel drukkers actief, met Christoffel Plantin als absolute uitschieter. Hij slaagde erin om zich op te werken tot grootste uitgever ter wereld. Maar ook in de daaropvolgende eeuwen tot vandaag ademt Antwerpen literatuur. Denk maar aan de vele schrijvers, uitgevers en boekhandels die in de stad actief waren en nog steeds zijn. De samenwerking met Google Books is een fantastische manier om het resultaat van al hun inspanningen, ons gedrukte erfgoed, een tweede digitale leven te geven.

 

foto: Joris Luyten

Werkwijze

 

De eerste 5.000 boeken zullen de Erfgoedbibliotheek in september 2020 verlaten. Ze worden met beveiligde transporten uit Antwerpen naar het Europese digitaliseringscentrum van Google overgebracht. Google zal de digitale kopieën vrijwel onmiddellijk opladen in Google Books. Ook de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Museum Plantin-Moretus ontvangen een digitale kopie die in de eigen catalogus wordt opgenomen. Met duizenden boeken die Antwerpen op geregelde tijdstippen verlaten en ook weer terugkomen, wordt verwacht  dat het project ongeveer drie jaar zal duren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief