Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Het Georges Eekhoudkabinet

Tussen 1936 en 1985 was het Georges Eekhoudkabinet de plaats in de bibliotheek waar publicaties en geschriften van Franstalige Antwerpse schrijvers werden bewaard.

In 1936 opende de pas gerenoveerde Stadsbibliotheek met een tentoonstelling rond Georges Eekhoud, in een kabinet dat zijn naam kreeg. Dit Eekhoudkabinet werd ingericht als bewaarplek voor de collectie Franstalige Antwerpse schrijvers. Een bericht over “de nieuwe stadsboekerij” van 28 maart 1936 verwoordt het als volgt: “Het voormalige kabinet van den stadsbibliothecaris werd veranderd in een klein letterkundig museum dat de benaming van Eekhoud-kabinet gekregen heeft. In dit kabinet, bestemd om boeken, handschriften, portretten en rariteiten van Fransschrijvende Antwerpenaars en Groot-Antwerpenaars te vereenigen…” (archief Erfgoedbibliotheek, dossier 2.06(14), map 8)

Dat bleef zo tot 1986. Daarna verhuisden de manuscipten naar het Letterenhuis en kregen de boeken een plaats in de het magazijn. Het Eekhoudkabinet werd in het begin van de eenentwintigste eeuw een prestigieuze vergaderruimte. Enkel het naamplaatje en enkele portretten van Georges Eekhoud verwijzen nog naar het kabinet van weleer.

Meer weten?

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief