Overslaan en naar de inhoud gaan

Expo Nottebohm Revisited

09.12.2011 – 26.02.2012

Met de tentoonstelling Nottebohm Revisited vierde de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience drie verjaardagen: 200 jaar familie Nottebohm, 75 jaar Nottebohmzaal en 10 jaar lezingen.

Centraal staat het grafisch werk van Eugénie Nottebohm gekaderd in het verhaal over haar familie. Een ander luik in de tentoonstelling schetst de geschiedenis, de werking en de culturele activiteiten van de bibliotheek.

De familie Nottebohm

De Duitse familie Nottebohm vestigde zich in 1811 in de Scheldestad. De Nottebohms speelden een belangrijke rol in de eerste bloeiperiode van de Antwerpse haven. Ze waren niet alleen grote kunstliefhebbers maar ontpopten zich tevens tot belangrijke mecenassen.

Oscar Nottebohm (1865 1935) nam in zijn testament heel wat schenkingen aan het stadsbestuur op. Ook het Bestendig Dotatiefonds voor de Stadsbibliotheek en Museum Plantin-Moretus en de Volksbibliotheek behoorden tot de begunstigden. Als dank voor deze gulle giften besliste het stadsbestuur in 1936 om de nieuwe zaal in de Stadsbibliotheek nu Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience -postuum naar hem te vernoemen.

Eugénie, achternicht van Oscar Nottebohm realiseerde, in samenwerking met Don Fabulisten stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen, speciaal voor deze gelegenheid hetkunstenaarsboek Pérégrinations. De artistieke omzwervingen leiden langs locaties, die een rol spelen in de geschiedenis van de familie Nottebohm en nodigen de bezoeker uit om even stil te staan bij deze plekken in de stad. 

Nottebohmzaal

In de jaren 1930 werd de Stadsbibliotheek vergroot en verbouwd. In de zeventiende-eeuwse Sodaliteit legde men op de eerste verdieping de vloer terug, die in 1883 was verwijderd. Zo ontstond de Nottebohmzaal. Sinds 1936 is deze sublieme en inspirerende ruimte het decor voor tentoonstellingen, lezingen en concerten. Ze herbergt bijzondere objecten zoals de hemel- en aardglobes van Blaeu, de Egyptische kast en talrijke bustes van auteurs en bekende personen.

Nottebohmlezingen op zondagochtend

Reeds 10 jaar is de Nottebohmzaal de locatie van de zondagse Nottebohmlezingen. De lezingen groeiden uit tot themagerichte reeksen met een brede waaier aan onderwerpen. Programmator Koen Broucke kiest telkens weer voor eigenzinnige en verrassende thema’s. Een aantrekkelijk programma, in combinatie met een drankje achteraf, nodigt uit tot geanimeerde en inspirerende interactie tussen publiek, spreker en organisator.

Het boek

Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt een fraai vormgegeven boek gepubliceerd, met steun van de Stichting Nottebohm. De inhoud heeft als rode draad een abecedarium, waarbij per letter diverse thema's aan bod komen uit de rijke geschiedenis van de bibliotheek en de familie Nottebohm, telkens vergezeld van een mooie illustratie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief