Overslaan en naar de inhoud gaan

Onder de toonbankliteratuur

De Erfgoedbibliotheek bezit een uitgebreide collectie Nederlandstalige “onder de toonbankliteratuur”, erotische boekjes die onder de toonbank van de boekhandel of de tijdschriftwinkel werden verkocht.

Deze collectie is interessant als weerspiegeling van de toenmalige tijdsgeest, maar eveneens van belang voor het literatuuronderzoek aangezien ook bekende auteurs - met een schuilnaam - dergelijke boekjes schreven.

In de loop van 2006 kon de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience via een antiquariaat een eerste collectie Nederlandstalige tot de verbeelding sprekende "onder de toonbankliteratuur" verwerven. De daaropvolgende jaren werden, onder meer via auteur en uitgever Walter Soethoudt, bijkomende titels verworven en kon de bibliotheek de collectie nog verder uitbreiden. Op enkele uitzonderingen na is de productie te situeren in de jaren '60 en begin jaren '70, en als zodanig typerend voor de toenmalige tijdgeest.

Pseudoniemen

De auteurs blijven meestal onbekend en gebruiken een al dan niet expliciet pseudoniem (Jan De Neucker), veelal Amerikaans klinkend (Lou Merryl) of soms refererend naar een bekende persoon (Roger Vadime en Roger Vidim, alluderend op regisseur Roger Vadim, echtgenoot van Brigitte Bardot).

Zo is Jef Geeraerts aanwezig als Claus Trum (De fotograaf), Heere Heeresma als Johannes De Back (o.a. Voel je me goed schat?) en als Rochus Brandera (Nylon slipjes), en Walter Soethoudt zelf als Art Ada (Dorst naar begeerte), Dunald Dock (De spion met de kleine mond en de grote ... zweep), Stephan Everly (Sex en dokters), en Winnetou Stradevarus (o.a. Jong meisje beheks me niet meer). Veelschrijvers waren, naast uitgever W. Soethoudt, ook John D. Burton, Gerard Limmer, Lou Merryl, Bart Michaels en James Benton Richardson. Tot dusver is het veelal een goed bewaard geheim wie achter dergelijke pseudoniemen schuil ging.

Meer weten?

Meld je aan voor de nieuwsbrief