Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontvangst collectie Reinaert de Vos

In november 2011 ontvingen de Erfgoedbibliotheek en de Universiteitsbibliotheek Antwerpen een unieke collectie Reinaert de Vos en fabelboeken van Wim Gielen.

11.2011

Huisarts Wim Gielen, bijna 75 jaar bij zijn overlijden op 1 september 2010, was gedurende zijn hele leven gepassioneerd door Reinaert de Vos. De immense collectie boeken en tekeningen die hij samen met zijn echtgenote Trude aanlegde over de schalkse figuur, behoort tot de Europese top.

Een ander belangrijk onderdeel van de collectie is de verzameling fabelboeken die nagenoeg de hele literatuurgeschiedenis van de Griekse oudheid tot de huidige periode bestrijkt. De interesse van Wim en Trude ging ook uit naar literatuur, streekgeschiedenis, beeldende kunst, archeologie, architectuur en klassieke muziek, onderwerpen die rijkelijk aan bod komen in de collectie.

Wim Gielen deelde zijn grote kennis met veel plezier met andere bibliofielen en met het brede publiek. Als lid van het Reynaert-genootschap stond hij mee in voor verscheidene tentoonstellingen en hij publiceerde regelmatig artikelen en bijdragen in jaarboeken. Het echtpaar Gielen was ook lid van verscheidene erfgoedverenigingen.

Wim Gielen was zeer betrokken bij de zorg voor erfgoed in het algemeen en toen bleek dat hij ernstig ziek was, ging hij op zoek naar een geschikte bestemming voor zijn omvangrijke collectie. Zo kwamen Wim en Trude Gielen terecht bij de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en de Universiteitsbibliotheek van Antwerpen.

De collectie werd verdeeld over de twee instellingen, op enkele minuten lopen van elkaar verwijderd, in het centrum van Antwerpen. De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience ontving de Reynaerdiana en de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Antwerpen de collectie fabelboeken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief