Overslaan en naar de inhoud gaan
Krant L’Escaut © Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, foto: LUCID

‘Primeur’ redt kwetsbare kranten

Een absoluut speerpunt in onze collectie zijn de historische Vlaamse kranten. Ze vormen een rijke bron van informatie voor iedereen die interesse heeft in de moderne geschiedenis van Vlaanderen en daarbuiten. Jammer genoeg is het ook een zeer kwetsbare collectie: de verzuring van krantenpapier is een onomkeerbaar en onvermijdelijk proces. Het krantendigitaliseringsproject ‘Primeur’ pakt dit probleem aan.

‘Primeur’ wil in totaal ongeveer 630.000 krantenpagina’s digitaliseren, afkomstig uit acht bibliotheken en documentatiecentra. Uit onze collectie zijn zes titels geselecteerd voor digitalisering, goed voor ongeveer 116.000 pagina’s. Het gaat om:

  • ‘Jong Antwerpen: strijdend-letterkundig studententijdschrift’ (1890-1914)
  • ‘La Fédération Artistique’ (1873-1919)
  • ‘L’Escaut’ (1863-1904)
  • ‘L’essor Colonial et Maritime’ (1922-1934)
  • ‘De Landbode’ (1921-1991)
  • ‘Het Huisgezin’ (1897-1937)

‘Primeur’ is een gezamenlijk project van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken vzw en meemoo. Het wordt gefinancierd vanuit het Relanceplan Vlaamse Veerkracht, met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Krant L’Escaut

© Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, foto: LUCID

Krant L’Escaut

MINUTIEUZE VOORBEREIDING

Na een Europese aanbestedingsprocedure werd het Nederlandse digitaliseringsbedrijf Picturae geselecteerd om alle 630.000 kwetsbare krantenpagina’s te digitaliseren. Deze digitaliseringsfase begon in juni 2022 en loopt verder in 2023. De ingescande tekst wordt ook machineleesbaar gemaakt. Optical character recognition (OCR) of optische tekenherkenning zorgt er via patroonherkenning voor dat tekens in een tekst worden herkend. Zo worden de kranten tot op woordniveau doorzoekbaar. Vooraleer de kranten worden gescand, is er voor de deelnemende bibliotheken nog heel wat voorbereidend werk. Het aantal pagina’s, de afmetingen, de fysieke conditie en eventuele aandachtspunten voor tekstherkenning worden per editie genoteerd in een online registratiesysteem. Elke editie wordt geïdentificeerd aan de hand van een unieke barcode, zowel binnen dit registratiesysteem als op het papieren exemplaar. Zo weet het digitaliseringsbedrijf precies wat te verwachten voordat de kranten binnenkomen, en zijn alle edities perfect traceerbaar tijdens het hele digitaliseringsproces. Vervolgens worden de kranten veilig verpakt, de dozen krijgen een barcode en ze worden getransporteerd naar het digitaliseringsbedrijf.

‘Primeur’ redt kwetsbare kranten © Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, foto: LUCID

‘Primeur’ redt kwetsbare kranten

CENTRALE KRANTENDATABANK

Voor de Erfgoedbibliotheek is ‘Primeur’ een belangrijke aanvulling op de digitale krantencollecties. Eerder werden bijvoorbeeld alle jaargangen van ‘Gazet van Antwerpen’ en van de 19de-eeuwse krant ‘Le Précurseur’ gedigitaliseerd. Bovendien zijn we partner in het project ‘Nieuwe Tijdingen’, dat er op de lange termijn naar streeft om het volledige bedreigde Vlaamse krantenerfgoed te digitaliseren en beschikbaar te maken via een centrale online databank.

Heb je vragen over onze papieren of digitale krantencollectie? Stel ze via consciencebibliotheek@antwerpen.be.

 

Logo EFRO - Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief