Overslaan en naar de inhoud gaan
Nottebohmkrant najaar 2022 cover

Nottebohmkrant najaar 2022

Expo Finis Terrae, nieuws uit onze collectie, uitgebreid najaarsprogramma en nog veel meer. 

Dit najaar is de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience één van de haltes van de grootschalige Antwerpse kunstwandeling FINIS TERRAE. In de Nottebohmzaal exposeren Gideon Kiefer en Jeffe De Brabandere 19 kunstwerken over (het einde van) onze planeet. Het interview met beide kunstenaars in deze krant licht alvast een tipje van de sluier op. Met een focus op de klimaatverandering gaan ook de zondagse Nottebohmlezingen dieper in op dit thema.

Nog in deze krant vind je een interview met Lauranne Paulissen en Edith Cassiers, die in onze collectie op het vandaag onbekende maar in de 19de eeuw razend populaire toneelstuk ‘Martha de Krankzinnige’ botsten. Ze voeren het opnieuw op en brengen tijdens de inleidende performance lecture in de Nottebohmzaal een gepassioneerd pleidooi voor meer vrouwen in de theatercanon. Dat oud naar nieuw leidt, ontdek je ook in de bijdrage van onderzoeker Sven Molenaar. Zijn doctoraatsonderzoek over het scabreuze handschrift ‘Het Mengelmoes’ komt opnieuw tot leven in een theaterconcert.

Lees de digitale krant hieronder of klik onderaan deze pagina door op de verschillende artikels uit de krant. Veel leesplezier! 

Najaarsthema: klimaat

Het einde der tijden in de Nottebohmzaal

FINIS TERRAE. Het einde. Een begin

Van november 2022 tot en met februari 2023 ontvangt de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience het kunstenparcours FINIS TERRAE. In de Nottebohmzaal exposeren Jeffe De Brabandere en Gideon Kiefer 16 werken waarin de Apocalyps centraal staat. “Mijn werk toont aan dat we een ‘endgame’ benaderen met de klimaatproblematiek."

Nottebohmlezing in de Nottebohmzaal

Nottebohmlezingen najaar 2022

De najaarsprogrammatie van de Nottebohmlezingen volgen de onderwerpen van de tentoonstelling ‘Finis Terrae’. In de lezingenreeks ligt de focus op het klimaat, rechtvaardigheid, de vlucht naar de natuur en wat 50 jaar na het rapport ‘Grenzen aan de Groei’. Boek nu uw tickets voor de lezingen van dit najaar.

Lees meer

Lauranne Paulissen en Edith Cassiers

'Martha de Krankzinnige' in de Nottebohmzaal

Theater

Voor haar onderzoek ‘Resisting Repertoire’ dook actrice Lauranne Paulissen in onze uitgebreide theatercollectie. Ze botste op ‘Martha de Krankzinnige’ van de Berchemse auteur Anna Slimbroeck. Het stuk was populair in de 19de eeuw, maar is vandaag totaal onbekend.

Krant L’Escaut

‘Primeur’ redt kwetsbare kranten

Een absoluut speerpunt in onze collectie zijn de historische Vlaamse kranten. Ze vormen een rijke bron van informatie voor iedereen die interesse heeft in de moderne geschiedenis van Vlaanderen en daarbuiten. Jammer genoeg is het ook een zeer kwetsbare collectie: de verzuring van krantenpapier is een onomkeerbaar en onvermijdelijk proces. Het krantendigitaliseringsproject ‘Primeur’ pakt dit probleem aan.

Vlaamse Filmpjes

Aanwinsten najaar 2022

Collectie

Tijdens het voorbije halfjaar werd de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience weer een stukje rijker. We stellen graag enkele bijzondere aanwinsten aan je voor.

'Der Scaepherders Kalengier’ (1520)

‘Der Scaepherders Kalengier’

Aanwinst | najaar 2022

Tijdens het voorbije halfjaar werd de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience weer een stukje rijker. Met steun van het Dotatiefonds voor Boek en Letteren konden we het bijzondere werk ‘Der Scaepherders Kalengier’ (1520) aankopen.

Het Mengelmoes, verzamelhandschrift van 1696

Verzamelhandschrift uit 17de eeuw geeft libertijnse teksten prijs

Onderzoek

‘Het Mengelmoes’ is een uniek Antwerps verzamelhandschrift van 1696 uit de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Na een doctoraatsonderzoek komt het terug tot leven in een theaterconcertenreeks en op een audiodrager met daarbij een boek met tekst en uitleg voor een breed publiek.

Meld je aan voor de nieuwsbrief