Overslaan en naar de inhoud gaan
Ferre Vandenbussche

Stagiair Ferre Vandenbussche

Van begin februari tot begin juni 2025 liep Ferre Vandenbussche stage bij de publiekswerking van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Als student Kunst- en Cultuurbemiddeling aan de Karel de Grote Hogeschool kreeg hij de opdracht om de voorbije editie van Erfgoeddag (27 april 2025) uit te werken.

Kun je ons iets meer vertellen over je richting?
Kunst- en cultuurbemiddeling (‘KuCu’) is een afstudeerrichting van het sociaal werk dat enkel aan de Karel de Grote Hogeschool wordt aangeboden. Na het eerste jaar sociaal werk kan je vier kanten op (maatschappelijk werk, maatschappelijke advisering, sociaal-cultureel werk & kunst- en cultuurbemiddeling), KuCu voelde voor mij meteen als de juiste keuze. Je leert er hoe je het aanbod van de cultuursector tot bij het publiek kan brengen, en omgekeerd. De rol van publiekswerker tijdens mijn stage complementeerde perfect de competenties die ik heb geleerd tijdens deze opleiding.

Waarom koos je voor onze Erfgoedbibliotheek als stageplek?
In het tweede jaar liep ik ook al eens stage in een museum. De erfgoedsector is me toen zo goed bevallen dat ik wist dat ik ook dit jaar iets soortgelijks moest zoeken. De Erfgoedbibliotheek was een stageplaats dat de school zelf aanbood, en na gesproken te hebben met de stagiair van vorig jaar was de keuze snel gemaakt. Zij sprak over een fijne, spontane werksfeer, vriendelijke collega’s en een goed gevuld takenpakket. Daarnaast werd ik aangetrokken door de historische waarde dat het gebouw en de collectie uitstraalden. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in (kunst-)geschiedenis en cultureel erfgoed, zaken waarmee ik hier elke dag in contact mocht komen.

Ferre staat naast 2 boeken

Kan je wat meer vertellen over je hoofdopdracht?
Ieder jaar organiseert Faro (het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed) de Erfgoeddag en Erfgoedweken. De Erfgoeddag geeft organisaties de kans om hun deuren open te zetten en hun aanbod te tonen aan de hand van een jaarlijks thema. Dit jaar was het thema Game On! en werd de focus gelegd op sport en spel. Het onderzoek doen voor – maar ook het vormgeven, voorbereiden en begeleiden van – deze dag, was mijn hoofdopdracht.

Hoe ben je tewerk gegaan?
De eerste drie weken heb ik me verdiept in de collectie van de Erfgoedbibliotheek, op zoek naar interessante verhalen die ik wilde vertellen aan het publiek tijdens de Erfgoeddag. Het zal je misschien verbazen, maar met de anderhalf miljoen volumes die zich in het gebouw bevinden, voelde dit als onbegonnen werk. Gelukkig ben ik meteen supergoed geholpen door de collega’s en ben ik uiteindelijk op het spoor gekomen van vijf Antwerpse sporthelden. Alle vijf waren ze onbekend voor mij, ondanks hun indrukwekkende verhalen, en zo besloot ik om een interactieve tentoonstelling te maken waarin ik hun verhalen en sportieve prestaties voor één dag in de kijker ging zetten.

Ik ben ervan overtuigd dat erfgoed enorm impactvol is of kan zijn voor mensen, maar het zullen voor velen slechts verhalen blijven als ze het erfgoed in kwestie niet kunnen ervaren. Daarom ben ik ook op zoek gegaan naar partners die me konden helpen met een interactief aanbod voor tijdens de Erfgoeddag. Zo heeft een heel fijne samenwerking met familiebedrijf Thissen uit Borgerhout, dat al sinds 1889 meesters zijn in het bouwen van biljarttafels, ervoor gezorgd dat er twee oude speeltafels in de bibliotheek konden staan. Deze zijn dan ook goed gebruikt tijdens de Erfgoeddag.

Handelsregister en reclameboek (beide uit de jaren ’30) van Thissen.

Handelsregister en reclameboek (beide uit de jaren ’30) van Thissen. Naast de tafels toonden we ook enkele vitrines met erfgoedvoorwerpen van het Antwerps bedrijf.

Bezoekers die poseren achter de fotomuur. Op de foto zie je Karel Verbist (rechts). Over zijn vroegtijdig overlijden (1909) op de wielerpiste hebben we aan de hand van lofdichten die we over hem hebben teruggevonden zijn verhaal verteld.

Hoe kijk je terug op je stage bij de Erfgoedbibliotheek?

Het was een enorm leerrijke periode voor mij. Ik heb me leren aanpassen aan een grote werkplek met veel verschillende diensten en collega’s, ik heb verantwoordelijkheid leren nemen, ik ben met talrijke doelgroepen in contact gekomen,… Daarnaast heb ik ook heel veel kennis opgedaan over de collectie, over de geschiedenis van Antwerpen, over de erfgoedsector in de stad, en nog veel meer. Ik zie het echt als een tijd waarin ik heb geleerd, én mezelf heb geamuseerd. Een betere combinatie kan ik me niet snel inbeelden!

Foto van een sporter in een oude krant

Voorpagina van Wereldrevue (1933) waarop een worstelwedstrijd tussen Laurent Gerstmans en Constant Le Marin werd aangekondigt. Hun kamp in het Sportpaleis zal de eerst uitverkochte sportexpositie zijn in de Antwerpse evenementenhal. Uit de collectie van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Infobord van Elisa Van den Bogaert

Infobord van Elisa Van den Bogaert, één van de vijf geëxposeerde sporters. Rond haar verhaal hebben we een kleurboek laten maken waarin kinderen hun ‘Galerij der Kampioenen’ konden aanvullen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief